10 kule kvinner

– Nå har vi 140 skribenter fra 37 land

– Man kan ikke slutte å skrive om negative ting, sier Afak Afgun.

– Man kan ikke slutte å skrive om negative ting i innvandrermiljøene, mener Afak Afgun i nettmagasinet sister-hood. Minerva kårer henne til kul kvinne.

– Jeg ser på sister-hood som et babyprosjekt, forteller Afak Afgun (28).

Afgun er redaksjonssjef i nettmagasinet sister-hood, som hun blant annet driver sammen med filmprodusenten og aktivisten Deeyah Khan. Sister-hood begynte, forteller Afgun, på kafé for et år siden.

– Jeg satt på kafé med en venninne, og vi snakket om narrativet om muslimske kvinner i media. Vi var frustrerte og ville starte noe eget, sier Afgun.

Nå har de etablert en plattform hvor de kan skrive selv, og samtidig kan skape et globalt nettverk av feminister med muslimsk bakgrunn.

– Vi begynte å kontakte alle kvinner vi kjente gjennom sosiale medier, og nå har vi 140 skribenter fra 37 land. Bidragene kommer inn av seg selv, for det er et behov for en slik plattform, forteller Afgun.

Fikk høre mange deprimerende historier

Afgun ble født i Pakistan som norsk statsborger. Faren hennes kom nemlig til Norge i 1970-årene som arbeidsinnvandrer, og selv kom hun til Norge i 2001.

Hun gjorde seg særlig bemerket i fjor med en tekst om det hun kalte «rishta-systemet». Den handlet om hennes eget møte med «rishta-tantene» i Norge, som organiserer ekteskap blant innvandrerungdom.

Da Afgun skrev teksten, var hun på utveksling i Cape Town. Hun hadde samlet historiene, skrev først en engelsk artikkel og publiserte den på sister-hood. Så ble hun kontaktet av Aftenposten, som oversatte teksten.

– Fikk du mange tilbakemeldinger på kronikken?

– Ja! Jeg fikk høre mange deprimerende historier fra både menn og kvinner om tvangsekteskap. Men jeg opplevde ingen negativ kritikk, det var heller mange som syntes det var bra at jeg skrev om det.

– Det var 113 kommentarer i kommentarfeltet. Særlig én var sur fordi det var så mange negative skriverier i pressen om det norskpakistanske miljøet?

– Jeg har selvsagt rett til å skrive om det jeg gikk gjennom. Man kan ikke slutte å skrive om negative ting, tvert imot er det bra å få folk til å snakke om det som er vanskelig, svarer Afgun.

En ny bølge med feminister

Afgun studerer til mastergrad i kognitiv nevrovitenskap. Interessen for studiet fikk hun i USA, forteller hun.

– Jeg tok bachelorgrad i USA. På lavere grad tok jeg en rekke obligatoriske fag, som biologi og antropologi. En av professorene i kognitiv psykologi var veldig god, og han var egentlig standupkomiker og sykepleier.

Juryens begrunnelse: Afak Afgun

Afak Afgun (f. 1988) er redaksjonssjef i magasinet sister-hood, som Deeyah Khan har startet. Sister-hood gir muslimske kvinner verden over en stemme og rom for skribenter som ingen andre medier har oppdaget enda. Nettmagasinet eksemplifiserer slik hva som kanskje er de viktigste kanalene for frigjøring i dag: internett og sosiale medier. Afgun har selv blant annet skrevet modig og personlig om «rishta-tante-systemet», som organiserer ekteskap i Norge.

– Trenger vi kvinnedagen i Norge?

– Ja, absolutt! I 2015 var jeg på en debatt i 2015 der Gro Harlem Brundtland snakket om hvordan det var å kjempe og delta i kvinnekampen, og om hvordan hun oppfatter den yngre generasjonen nå.

For ti år siden, da Afgun gikk på videregående, var det ingen som syntes det var kult å være feminist, forteller hun.

– Nå er det en ny bølge med feminister, og kvinnedagen får oss til å reflektere over hvordan både menn og kvinner før oss har kjempet for at vi skal ha det samfunnet vi har nå. Det må vi fortsette med.

– Hvis du selv skulle utnevne en kul kvinne, hvem ville det vært?

– For tiden er det to kvinner: Deeyah Khan, som har inspirert meg i mange år. Hun er veldig ydmyk, snill og sterk. Men jeg vil også nevne samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali. Hun er bare atten år og så smart at jeg blir helt satt ut. Hun er kul!

Fra forsiden