Politikk

Nå vil regjeringen la asylsøkere få jobbe

Partileder Trine Skei Grande varslet i landsmøtetalen at asylsøkere vil få muligheten til å jobbe om bare en måneds tid. Forslaget vil fremmes av Justis- og beredskapsdepartmentet senere i dag.

Bilde: Margrete Løbben Hanssen

Venstre-lederen kom med nyheten i sin landsmøtetale, hvor hun fremsnakket alle seirene Venstre har fått til gjennom Jeløya-plattformen.

Til Beyoncés velkjent låt «Run the world Girls», ble Venstres partileder og kulturminister klappet inn til stående applaus fra flere hundre Venstre-delegater og observatører til partiets landsmøte på Quality Airport Hotel Gardermoen. 

Til trampeklapp og optimisme brukte Venstre-lederen Skei Grande mye tid på å fremheve alle seirene Venstre har fått til etter at de valgte å gå inn i regjering i januar. 

– Jeløya-plattformen viser at borgerlig side er på sitt beste når vi setter oss ned sammen og finner løsningene i lag. Fordi bedre er alltid mulig, sa Skei Grande.

Asylsøkere får jobbe fra mai

Venstre-lederen nevnte i liten grad regjeringens asylpolitikk, men rettet i stedet fokuset mot «inkluderingsdugnaden», som regjeringen har varslet at de vil gå i gang med. Så kom Skei Grande med en nyhet, som vakte stor begeistring i konferansesalen: 14. mai vil regjeringen gi arbeidstillatelse til asylsøkere på integreringsmottak.

– Det er en stor meningsløshet at asylsøkere ikke har fått lov til å jobbe, men bare må sitte på et mottak og vente. Men selv om det var en meningsløs regel, så fikk vi aldri gjennomslag med de rødgrønne for å endre den. Samme hvor mange ganger vi foreslo det. Og vi fikk ikke gjennomslag med blåblå. Men nå skjer det altså. Om bare en måneds tid! sa Venstre-lederen, til stor, øredøvende applaus fra salen. 

Ifølge Grande vil justisministeren komme med forslaget senere i dag.

Endringen skal være en del av regjeringens mål om et mer inkluderende arbeidsmarked.

– Asylsøkere, mennesker med funksjonsnedsettelser, mennesker med psykiske sykdommer, mennesker med hull i CVen. Alle skal få muligheten til å bidra og klare seg selv, sa Venstre-lederen.

– Det er en stor meningsløshet, at asylsøkere ikke har fått lov til å jobbe, men bare må sitte på et mottak og vente.

Håper fortsatt på Krf

Skei Grande begrunnet også partiets nylige valg om å gå inn i regjering, og hvilken seier det var etter å ha blitt nedstemt i åtte år med rødgrønt styre. Hun viste til at det de har fått til i Jeløya-plattformen var noe de aldri ville fått til i Nydalen.

– For dette er en grønnere, rausere og mer sosialliberal regjeringsplattform enn vi noen gang har hatt i dette landet.

Venstre-lederen innrømmet at det var hardt å ta avgjørelsen om å gå inn i regjeringssamarbeid.

– Men det var helt nødvendig å ta et valg. Og jeg er utrolig stolt av en organisasjon som kan ta så tøffe valg, og så stå sammen etterpå uansett hvilken side man var på i utgangspunktet, sa Grande.

Hun understreket også at partiet ønsket å ha med seg KrF inn i regjering denne gang.

– Men det håper jeg endrer seg, sa Skei Grande.

Roste Erna Solberg

Venstre-lederen brukte mye tid på å rose statsminister Erna Solberg oppi skyene, med tanke på hvordan hun møtte USAs president Donald Trump og at hun har vært raus med å gi partiet gjennomslag for sine saker i regjering.

– Vi har en klok og brennende engasjert statsminister i Erna Solberg. Hun nyter stor respekt hos oss Venstrefolk. Grunnen er at hun forstår partienes ulike behov.

– Den forståelsen, ærligheten og respekten for hverandres egenart er grunnleggende for et hvert forpliktende samarbeid, understreket Skei Grande. 

– Vi har en klok og brennende engasjert statsminister i Erna Solberg.

Begrunnet statsrådvalg

Grande snakket mye om statsrådspostene Venstre har fått i Kunnskapsdepartementet, Kulturdepartmentet og Klima- og miljødepartementet,

Venstre-lederen har tidligere vært åpen om at hun har drømt om å bli kunnskapsminister. Derfor var det flere som stusset over at det ble kulturministerposten Skei Grande til slutt valgte seg. I landsmøtetalen begrunnet Venstre-lederen valget sitt med noe som kom opp under landskonferansen til Venstre.

– Det var der jeg fikk ideen. I gruppearbeid skulle jeg diskutere ordet raus. Jeg trodde de fleste kom til å snakke om asylpolitikk og sånn. Og det var det en del som gjorde. Men de aller fleste nevnte også kulturpolitikken som et av de områdene de forbandt med ordet raus. Det var en øyeåpner for meg. Her kan vi virkelig få til noe, sa hun, og nevnte frivilligheten, e-meldingen, kulturformidlingen og gründerpolitikken som noe av sakene.

Hun varslet også kutt i byråkratiet og at frivilligheten skal spille en større rolle i fremtiden.

«Teknologilandsmøte»

Temaet for Venstres landsmøte er «Teknologi – fantastiske muligheter og store utfordringer». Trine Skei Grande snakket mye om hvordan teknologi kan frigjøre mennesker og skape nye mulighet på en rekke felt.

– Vi kan få tjenester og opplevelser vi foreløpig knapt kan forestille oss. Vi vil få fantastiske muligheter til å løse store utfordringer i samfunnet. Selvkjørende biler og intelligente trafikksystemer kan for eksempel spare mange liv i trafikken, fjerne køene for godt og redusere klimautslippene, sa Skei Grande.

Men Venstre-lederen advarte også mot at teknologien kan føre til klasseforskjeller mellom folk.

– For teknologiutviklingen går raskere enn politikken klarer å kaste seg rundt. Derfor er den jobben vi gjør denne helga så viktig. Vi legger et godt grunnlag for de utrolig mange og vanskelige politiske beslutningene vi må ta de neste tiårene.

Ny ruspolitikk

Et forslag Venstres landsmøte skal diskutere er forslag om ny ruspolitikk. Ifølge flere Venstre-politikere Minerva har vært i kontakt med, er det stor uenighet innad i partiet om forslaget landsmøtet kan behandle, som bl.a. innebærer å endre sprøyteromsforskriften og vurdere egne utsalgssteder for rusmidler med lavt skadepotensiale.

Venstre-lederen var tydelig på at at utvalget regjeringen har satt ned om forslag til ny ruspolitikk er svært viktig for partiet.

– Etter mange tiår med feilslått ruspolitikk er det på tide med en ny kurs. Nå skal brukere møtes med behandling – ikke straff. Venstre var i mange år vært tidlig ute med å foreslå endringer som har gjort ruspolitikken i Norge mer human, sa Skei Grande. 

Venstre-lederen brukte i liten grad talen på å snakke om kommunevalget om halvannen års tid, men ambisjonene la hun ikke skjul på.

– Jeg vil at vi skal sette en ny rekord i vår moderne historie på hvor mange ordførere vi får etter valget i 2019.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden