Debatt

Når skifter Senterpartiet side?

Med et Arbeiderparti i krise har det vokst frem mange nye vekster på norsk venstreside. Har Trygve Slagsvold Vedum lyst til å smake på dem?

Arbeiderpartiets dårlige meningsmålinger er ikke gode nyheter for Jonas Gahr Støre, men den som virkelig har grunn til bekymring er Trygve Slagsvold Vedum.

Det rødgrønne alternativet er ikke lenger et realistisk scenario for å danne regjering. Der Jens Stoltenberg greide å danne et fellesskap med Kristin Halvorsen og Åslaug Haga om et samlende prosjekt for Norge og fikk sine partnere til å legge vekk motstand mot NATO og EU, har Jonas Gahr Støre totalt glemt Arbeiderpartiets tidligere partnere.

Det kunne kanskje gått seg til om Ap fortsatt var en mastodont på venstresiden i norsk politikk, men i det partiet skulle ønske de kunne lukte på 26,9 % har det politiske landskapet på norsk venstreside endret seg dramatisk. Siden Stortingsvalget har Rødts partileder Bjørnar Moxnes posisjonert seg som venstresidens tydeligste kort. SV har tjent på Aps mageplask og MDG står fortsatt sterkt, spesielt i Oslo. Arbeiderpartiet er det ingen som tror kan danne en styringsdyktig regjering. Det er for øvrig få som tror de er i stand til å styre seg selv nå om dagen og i uoverskuelig fremtid. Midt i dette står nå også Senterpartiet.

Trygve Slagsvold Vedum og SPs partiledelsen leser de samme meningsmålinger som resten av oss. Det kan godt tenkes at det rødgrønne alternativet også begynner å virke for rødt og for urbant for dem.

Et kjent visdomsord er at man ikke må rope «ulv, ulv» for ofte eller for høyt, men Senterpartiet går det likevel ganske fint i det minste med tanke på velgeroppslutningen. Derfor er det vanskelig å se for seg at Slagsvold Vedum under noen omstendighet kunne akseptert en miljøvernminister fra MDG. Velgerne til Senterpartiet har problemer nok med ulvesonen slik den er i dag. MDG på sin side er et så urbant parti at de har klart å fremprovosere en by mot land konflikt internt i hovedstaden. Når vi i tillegg tilfører at MDG ønsker tilnærmet fredning av ulv og andre rovdyr i hele landet er det nok til å utradere Senterpartiet i deres kjerneområder om de ble tvunget til å samarbeide.

Det er få som setter eiendomsretten så høyt som norske bønder. Derfor er det også få som er mer skeptisk til kommunismen som dem. Å inngå i en eventuell allianse med Rødt slik som Jonas Gahr Støre har åpnet for vil være uspiselig for Senterpartiets velgere og partimedlemmer.

Det er blant annet derfor at det mest interessante spørsmål i dagens politiske landskap er hva Trygve Slagsvold Vedum velger. Er det å fortsette å smile og sitte stille i båten? Eller er det ledtog med kommunister og miljøfundamentalister? Sannsynligvis har tanken allerede slått ham at om han avlyser den rødgrønne arven fra Haga og Navarsete, kan han bli en viktig joker for Erna Solberg og Siv Jensen.

Med Senterpartiet på borgerlig side vil Erna Solberg kunne planlegge for valgseier i 2021 og 2025. Et styringsdyktig flertall ville blitt langsiktig og med dagens ledelse i Norges største parti har Solberg utvist vilje og evne til å bære større kompromisser med tålmodighet og effektivitet i styring av landet. I tillegg er hun uhyre populær. Vil Senterpartiet styre må de også velge makt. Den klareste veien til makt er ved regjeringsdeltagelse.

Innvandring er viktig for FrP og senterpartister flest er skeptiske allerede til dem som kommer fra Svinesund. EU-spørsmålet kan fort komme på dagsorden. Er Senterpartiet i regjering kan de fungere som en bremsekloss for videre europeisk integrasjon. Det vil partiet og euroskeptikere tjene på. Medlemmene i Senterpartiet har ikke særlig stor sans for ideologi, men er kanskje de mest resultatorienterte partimedlemmene i landet.

Trygve Slagsvold Vedum kunne solgt inn en borgerlig tradisjon. Det har nemlig Senterpartiet god tradisjon for. Det er på borgerlig side Senterpartiet tradisjonelt har hørt hjemme.

Det burde også bekymre SPs ledelse at jordbrukoppgjøret gikk så bra. Norges Bondelaget og Norsk bonde- og småbrukerlag ble begge enig med Jon Georg «Goggen» Dale fra FrP. Høyres landbrukskvinner på Stortinget satser på å heie frem norsk mat. Levende distrikter som leverer gode resultater, er det ikke bare Senterpartiet som ønsker seg. Kommer ikke Senterpartiet på banen med mer enn kritikk og opposisjon vil det ikke gå lenge før meningsmålingenes harde piler peker nedover. Det er verdt å minne om at Ap lå rundt 40 prosent året før forrige Stortingsvalg.

De færreste kommentatorer og politiske journalister stiller Senterpartiet dette spørsmålet, men når sommeren er over kommer lokalvalget raskere enn man kan ane. Da vil spørsmålene om ordførerkjedene begynne å bli mer og mer presserende.

Vil Senterpartiet i Trøndelag stille seg sammen med kranglingen og korrupsjonen i Arbeiderpartiet i det nye storfylket? Vil de gjøre seg avhengig av samarbeid på Innlandet med et Ap i fall? Ser de muligheter på Vestlandet som kumpanjoner med kommunister og miljøvernere som vil forby dieselbiler- og traktorer? Trolig ikke.

Da må Senterpartiets toppledelse også vise vei. De må våge det Trygve Slagsvold Vedum ikke har gjort til nå. De må velge. Det tar tid å danne en tydelig og troverdig profil. Det krever arbeid i mange ledd og et tydelig budskap. Det krever seire og det krever en evne til å absorbere nederlag.

Dersom Senterpartiet utnytter sin nåværende opportunt og relativt gode posisjon til å avvise kranglingen og nederlagene på venstresiden – samtidig som de søker makt og innflytelse hos Erna Solberg -, vil de få konkrete resultater. Det teller mer i politikken enn Dagsnytt Atten opptredener eller hyllest på lederplass i Dagbladet.

Troverdigheten som en del av et borgerlig alternativ fordrer at Senterpartiet søker enighet og forhandlinger med regjeringen og regjeringspartiene på Stortinget, og også utspill som støtter opp under den enighet som allerede eksisterer. Det er alltid vanskelig å skifte side i det politiske landskap, men det er bedre å gjøre det før ens velgere gjør det for en. Trygve Slagsvold Vedums vanskelige sommer kommer til å omhandle hvor han vil gå. Han bør være tydelig når spørsmålet kommer for om det er noe ingen velgere berømmer så er det utydelighet. Det har Jonas Gahr Støre fått erfare.

Skulle Senterpartiet virkelig overraske så kunne de stemt for regjerings budsjett i Stortinget til høsten. Da hadde venstresiden i Norge vært utspilt. Og Trygve Skagsvold Vedum hadde vist at det er han som sitter med de avgjørende kortene.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden