Redaksjonen blogger

Når utseendet teller mest

Barnet som ble sjikanert for utseendet fikk en “drømmehelg” med sminke og klær. Nei, det er ikke den siste high-school-filmen fra B-laget i Hollywood, men tirsdagens gladsak fra NRK.

Barnet som ble sjikanert for utseendet fikk en “drømmehelg” med sminke og  klær. Nei, det er ikke den siste high-school-filmen fra B-laget i Hollywood, men tirsdagens gladsak fra NRK.

Sandy, you must start anew. Don’t you know, what you must do. Hold your head high, take a deep breath and sigh – Goodbye to Sandra Dee! (Grease, 1978)

Alle som har sett sin andel av ungdomsfilmer fra de siste 20 årene vet det jo egentlig fra før: Bak de nerdete brillene og de håpløse arvede klærne, finnes en moteriktig prinsesse som kan bli den kuleste jenta i klassen. Hun må bare få en liten makeover, og vips – alle problemene er løst. Hun blir deretter sammen med den kjekkeste gutten, som til alt hell faktisk viser seg å være snill bak den tøffe fasaden – selv om han gjerne var med på mobbinga til å begynne med.

I en sak på NRKs nettsider, får vi en variant av denne historien. Denne gangen om ei 13 år gammel jente som opplevde grov sjikane via bildedelingstjenesten Instagram. En sminkør ble så rørt av historien at hun trommet sammen til en helg med sminke, klær og fotografering på et hotell, for å gi jenta en «ny start». NRKs Sigrid Havig Berge synes det var en koselig historie, og hadde ikke et eneste kritisk spørsmål på lager.

Perfekt formede øyebryn, øyenskygge av ekte gull og rosa lepper. Foran henne er bordet fylt til randen av sminke i mange forskjellige farger, og på nabobordet er det massevis av gaver fra anerkjente norske designere. (Fra NRKs sak om mobbeofferet som som fikk en makeover.)

For all del, det er hyggelig at noen ønsker å gjøre noe fint for noen som har opplevd noe kjipt. Og jeg vet jo selv hvor glad mitt 13-årige selv ville blitt for proff sminke og styling. Det er bare en liten hake – de negative konsekvensene av utseendefiksering lar seg ikke løse gjennom enda mer utseendefiksering. 13 år gamle jenter trenger ikke å bli fortalt at de bare må lære seg å sminke seg. De trenger faktisk å bli fortalt at deres verdi ikke er avhengig av hvordan de ser ut.

For første gang får hun oppleve å bli sminket av en profesjonell, og hun er godt fornøyd med det hun ser på kameraskjermen. (Fra NRK-saken.)

Ja, faktisk er det ganske mange andre enn 13 år gamle jenter som også trenger å bli fortalt at jenters og kvinners (og for så vidt også menns) verdi ikke er avhengig av hvordan de ser ut og om sminken sitter rett. Fremdeles går media over hele verden bananas når Hillary Clinton – en av verdens mektigste kvinner – lar seg fotografere uten sminke. UTEN SMINKE! Og hvis du googler “Christine Lagarde style” får du side opp og side ned om den kvinnelige IMF-sjefens “power suits”. Søker du opp samme frase om ECB-sjefen Mario Draghi, kommer derimot endeløse artikler om hans “management style” – og da snakker vi om hvordan han styrer sjappa, ikke hvordan han kler seg.

Her hjemme har debatten gått om vi skal hylle en blogger som har bygget opp sin forretning på (fiksing av) eget utseende når hun bryr seg om andre ting enn restylane og hårspray. Det diskusjonen så langt ikke har handlet om, er hva nevnte blogger faktisk mener om disse andre tingene, og om hun har gode eller dårlige argumenter. Metadebatten, hvor utseendet er en sentral ingrediens, trumfer realitetsdebatten.

Dette er ikke noen god strategi om vi skal lære oss selv, hverandre og ungdom at utseendet ikke er det viktigste. Men det er heller ikke noen løsning å si så ofte vi kan at «alle er pene på sin måte». Faktisk burde vi rett og slett slutte å snakke så mye om utseendet. Det er selvsagt urealistisk at vi skal slutte å legge merke til hvordan folk ser ut, men det går an å rett og slett la være å kommentere det så ofte. Det går an å la være å gi utseendet større plass og betydning enn nødvendig.

Løsningen på at tenåringer blir sjikanert for utseendet er uansett ikke å reklamere for mer sminke. Ærlig talt, NRK, dere burde vite bedre.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden