Narkobløff fra Bent Høie

Stortingspolitikere fra flere parti tar i tidsskriftet Minerva til orde for en ny narkotikapolitikk. I sitt svar på kravet tyr Bent Høie til vanlige myter. Det er på tide at disse mytene tilbakevises.

Publisert Sist oppdatert

Stortingspolitikere fra flere parti tar i tidsskriftet Minerva til orde for en ny narkotikapolitikk. Leder for Helse-og Omsorgkomiteen og nestleder i Høyre, Bent Høie, svarte på dette i NRKs "Politisk Kvarter" 7. desember. Hans svar var tre myter som er såpass utbredte at de bør tilbakevises:

"De landene som håndhever en streng narkotikapolitikk, de lykkes med å redusere antallet som utsettes for den typen rus." Dette er bløff. Ser man på et bredt antall land er det ingen slik sammenheng. Det var en av hovedkonklusjonene til en bred internasjonal undersøkelse gjennomført av Verdens Helseorganisasjon: "land med streng narkotikapolitikk på brukernivå hadde ikke lavere bruksnivå enn land med mer liberal politikk" (PLOS Medicine, 2008). Det samme konkluderer forskere som har studert effektene av avkriminaliseringsforsøk i delstater i USA og Australia, Nederland og Portugal.

"ordningen () med utdeling av heroin () er prøvd ut i andre land. Vi vet av erfaringen () at de som er er de svakeste rusavhengige, de har ikke glede av den ordningen." Dette er bløff. Cochrane gruppen publiserer anerkjente, systematiske kunnskapsoppsummeringer på medisinske spørsmål. Etter å ha vurdert de kliniske forsøkene som er gjort med heroin-utdeling konkluderer de at dette kan hjelpe de med en lang rekke feilede behandlingsforsøk bak seg. "I henhold til dagens evidens, bør heroin foreskrives til personer som nå eller tidligere ikke har lykkes i vedlikeholdsbehandling, og det bør gis i en klinisk setting der skikkelig oppfølging kan sikres." I tillegg bør det nevnes at et studie i det prestisjetunge medisinske tidsskrifte The Lancet, i 2006 konkluderte med at den Sveitsiske modellen med liberal medikamentell behandling av heroinister har dramatisk redusert nyrekrutteringen til heroinbruk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS