Bilde: Pixabay, CC0 Public Domain

Uniformerte synspunkter

Deler av norsk politi er en trussel mot opplyst offentlig debatt og ytringsfrihet. Det må bli slutt på private politiske uttalelser i full uniform.

Publisert Sist oppdatert

Samtidig som stadig flere norske politikere argumenterer for at rusproblemer må møtes med innsats fra helsevesenet i stedet for fra justissektoren, kan man få inntrykk av norsk politi høylytt advarer mot en slik endring. Lensmann Arne Johannessen uttalte til Sogn Avis i juli i fjor at «for norsk politi er det absolutt viktig at hasj er eit ulovleg rusmiddel». I Debatten på NRK 17.11 i år, møter politibetjent Mia Kværna på vegne av ungdomspatruljen i Asker og Bærum i uniform, og advarer mot helseministerens ønske om å fjerne straff som virkemiddel mot ungdom som bruker et ulovlig rusmiddel.

Politiet har relativt høy tillit i den norske befolkningen, og det er langt fra utenkelig at mange kan påvirkes av advarsler fra norsk politi. Politiet, den etaten i Norge som utøver makt overfor oss borgere på vegne av staten, har imidlertid ikke en egen ruspolitikk. I Politidirektoratets rapport om narkotikabekjempelse fra 2011 sto det riktignok at «Politiet bør være oppmerksomme på debatter og opptreden som er egnet til å skape sosial aksept for narkotikakriminalitet, for eksempel legalisering av cannabis». Denne uttalelsen, som i seg selv vitner om antidemokratiske holdninger, har etter å ha møtt massiv kritikk for å bryte med ytringsfriheten imidlertid ikke blitt gjentatt.

Johannessens rolleblanding

Hvordan har det seg da at enkeltpersoner i politiet uttaler seg som om de har hele etaten i ryggen? I de nevnte tilfellene foreligger det i hvert fall en problematisk rolleblanding. Johannessen er styreformann i avholdsorganisasjonen Actis, som er en av de sterkeste motstanderne av en ruspolitisk reform. Johannessen kan derfor mistenkes for å blande private synspunkter med politietatens. Med så lang erfaring fra organisasjonsarbeid som Johannessen har, er det særlig grovt at han uttaler seg på vegne av hele etaten til tross for at han åpenbart må være kjent med at politiet som etat ikke har et slikt syn som han forfekter.

Når det gjelder Kværna, er hun det første ansiktet som lyser mot deg om du besøker Norsk Narkotikapoliti-forening (NNPF) sin nettbutikk. NNPF illustrerer svært godt problemet med rolleblanding i politiet. Man skulle tro en forening som kalte seg «narkotikapolitiforening» hadde noe med politiet å gjøre. Det har de ikke, ifølge Politidirektoratet. Den består dessuten ikke kun av politi, men også ansatte i tollvesenet, kriminalomsorgen, forsvaret og «andre naturlige samarbeidspartnere».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS