Bilde: Pixabay, CC0 Public Domain
Bilde: Pixabay, CC0 Public Domain

Uniformerte synspunkter

Deler av norsk politi er en trussel mot opplyst offentlig debatt og ytringsfrihet. Det må bli slutt på private politiske uttalelser i full uniform.

Publisert Sist oppdatert

Samtidig som stadig flere norske politikere argumenterer for at rusproblemer må møtes med innsats fra helsevesenet i stedet for fra justissektoren, kan man få inntrykk av norsk politi høylytt advarer mot en slik endring. Lensmann Arne Johannessen uttalte til Sogn Avis i juli i fjor at «for norsk politi er det absolutt viktig at hasj er eit ulovleg rusmiddel». I Debatten på NRK 17.11 i år, møter politibetjent Mia Kværna på vegne av ungdomspatruljen i Asker og Bærum i uniform, og advarer mot helseministerens ønske om å fjerne straff som virkemiddel mot ungdom som bruker et ulovlig rusmiddel.

Politiet har relativt høy tillit i den norske befolkningen, og det er langt fra utenkelig at mange kan påvirkes av advarsler fra norsk politi. Politiet, den etaten i Norge som utøver makt overfor oss borgere på vegne av staten, har imidlertid ikke en egen ruspolitikk. I Politidirektoratets rapport om narkotikabekjempelse fra 2011 sto det riktignok at «Politiet bør være oppmerksomme på debatter og opptreden som er egnet til å skape sosial aksept for narkotikakriminalitet, for eksempel legalisering av cannabis». Denne uttalelsen, som i seg selv vitner om antidemokratiske holdninger, har etter å ha møtt massiv kritikk for å bryte med ytringsfriheten imidlertid ikke blitt gjentatt.

Johannessens rolleblanding

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her