KOMMENTAR

Hva av dette vi her ser er natur?
Hva av dette vi her ser er natur?

Hva er natur?

NATUR PÅ LØRDAG: Det er den helt urørte naturen vi definerer som vill, og menneske er nok det mest temmede dyret som er.

Publisert

I min forrige spalte var jeg inne på spørsmålet når er man i naturen? Nå tar vi det hakket lenger. I 2018 var 11,5 prosent av Norge såkalt villmarkspreget natur. Til sammenligning var omtrent halvparten av arealet på fastlandet villmarkspreget rundt 1900. Definisjonen er at den ligger fem kilometer eller mer i luftlinje fra tyngre tekniske inngrep. Et inngrep kan for eksempel være en kraftlinje.

For noen år siden skapte byggingen av kraftlinjer store debatter på Vestlandet. Det var kanskje det vi kan kalle en klassisk by mot bygd-debatt, og nyordet var monstermast. I Aftenposten-kronikken Monsterstrøk skrev undertegnede at norske utkantstrøk gikk på limpinnen og fremstilte seg selv som overkjørte turistdestinasjoner.

Da jeg en tid senere kjørte forbi to slike master, fikk jeg ikke øye på dem før jeg kjørte tilbake. Jeg fant også ut at jeg, i en hel dag, hadde sittet på en hytteveranda og sett rett på traseen, uten å se mastene. Da jeg oppdaget dem, så jeg dem derimot veldig godt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS