Nazistene: Vanlige massedrapsmenn

Hva tenkte tyske soldater da de var med på et av historiens verste massedrap? Sensasjonelle funn av hemmelige avlyttinger fra krigen gir endelig svar.

Publisert Sist oppdatert

Hva tenkte tyske soldater da de var med på et av historiens verste massedrap? Sensasjonelle funn av hemmelige avlyttinger fra krigen gir endelig svar.

Soldater. En beretning om krig, drap og dødAv Sönke Neitzel og Harald WelzerForlaget Press, 2012.

Krigshandlingene og krigsforbrytelsene fra siste verdenskrig er allmenn kunnskap, og de fleste kjenner godt til mange av de grusomme detaljene fra hendelsene som fant sted. Mye har vært skrevet, og vi har i dag inngående kjennskap til både hendelsesforløpene og personlige skjebner til de som ble rammet. Det vi derimot vet lite om er hvordan tyske soldater selv oppfattet og tenkte om det de var med på. Hvilke refleksjoner gjorde de seg mens krigen pågikk, og hvordan snakket deltagerne i en av historiens verste massedrap om det de så og det de gjorde? Et halvt århundre etter får vi noen svar. Det store spørsmålet om hvordan noe slikt kunne skje blir likevel ikke tilfredsstillende besvart.

Hemmelige avlytningerI 2001 gjorde en tysk historiker et sensasjonelt funn. Han kom over et hittil ukjent arkiv med hemmelige avlytninger av tyske krigsfanger. I løpet av krigen ble tusenvis av tyske krigsfanger avlyttet av britene uten at de selv viste om det, og deres hverdagslige brakkesamtaler resulterte i 150 000 sider arkivmateriale. Dette danner grunnlaget for boken Soldater.

Samtalene er usensurerte og ikke tiltenkt et spesielt publikum og gir oss dermed et enestående innsyn inn i soldatenes verden, slik de selv oppfattet den. Det er ikke bare de mange enkelthistoriene som gjør dette materiellet så interessant, men også måten soldatene snakker om det de har vært med på. Det som ikke blir sagt sier også mye, spesielt når det gjelder de etiske dimensjonene ved det de forteller.

Detaljerte historierDe tyske forfatterne, historikerne Sönke Nietzel og Harald Weltzer gjør et interessant dykk ned i det omfangsrike materialet. Resultatet er en tankevekkende bok, både for de som er interessert i krigshistorie og et bredere publikum. Språket er godt og tilgjengelig, og kapitlene strukturert i en fin veksling mellom samtaleutdrag og forklarende analyse. Boken følger en systematisk oppbygning rundt ulike temaer, og spenner seg fra ”eventyrhistorier”, ”følelser” og ”sex”, til mer krigsdefinerende hendelser som ”henrettelser”, ”utryddelse” og ”krigsforbrytelser”.

Soldatsamtalene handler i hovedsak om hva soldatene har hvert med på eller opplevd i løpet av sin tjeneste. Det er vanligvis én som forteller, mens samtalepartneren stiller spørsmål underveis. Vi får presentert detaljerte beretninger, ofte med en presis gjengivelse av hva soldatene har vært vitne til og deltatt i. Én soldat forteller inngående om hvordan han deltok i organiserte massehenrettelser av jøder i skogen; køen med ofre strakte seg halvannen kilometer og avstanden fra der ofrene måtte kle av seg til der de ble skutt var 500 meter, gropene var 24 meter lange og 3 meter brede. Likene ble organisert lagvis og nye ofre måtte selv legge seg oppå de som var drept, for best mulig utnyttelse av plassen. Selv om slike detaljer allerede er kjent, er det en ny opplevelse å høre det beskrevet med soldatenes egne ord og talemåte. Det gir en flue-på-veggen følelse og en annerledes leseopplevelse en hva en konvensjonell historisk krigsberetning gir.

Uanfektede soldaterSom bokens tittel indikerer er dette dyster lesning. Måten soldatene snakker på er derimot langt fra det. De største grusomheter blir beskrevet på en tilbakelent måte, og soldatene fremstår ofte som mer eller mindre uanfektet av det de forteller. Soldatene reagerer ofte på helt andre ting enn ugjerningene i seg selv, og moralske innvendinger er nesten fraværende i samtalemateriellet. Det er tydelig at i det moralske universet soldatene opererer i er det de som er de gode, og handlingene de utfører nødvendige. At de betrakter det slik er kanskje ikke noen overraskelse, samtidig kunne en ha forventet at private samtaler soldater i mellom ville gitt rom for mer personlig refleksjon. Det er derimot ikke tilfelle.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS