Politikk

Nederlandsk nasjonalist med «nyfascistiske trekk» gjestet Europabevegelsen

Bilde: Europabevegelsen

– Representerer en potensielt farlig strømning, sier Øyvind Strømmen, ekspert på høyreekstremisme.

Det var friske fraspark fra scenen under Europabevegelsens årskonferanse fredag. Det skyldtes en av debattantene som var invitert: Thierry Baudet er selverklært nasjonalist, EU-skeptiker og fersk parlamentariker i Nederland.

34-åringen startet sitt eget politiske parti for ett år siden. Ved valget i vår ble partiet, «Forum for Democracy», innvalgt som det minste partiet i parlamentet. De fikk 1,8 prosent av stemmene og to representanter.

På de tre siste meningsmålingene fra Ipsos og I&O har Baudets parti imidlertid vokst, og får nå om lag seks prosent oppslutning.

Vil kontrollere grensene

Baudets agenda er å kjempe for et såkalt selvstendig Nederland, som gjenvinner kontrollen over egne grenser og forlater EU.

Det snakket han også om under debatten hos Europabevegelsen, der han var invitert for å snakke om betydningen av nasjonalstaten i dag.

– EU tar fra oss kontrollen over finanspolitikken på den ene siden og migrasjonen på den andre. Unionen har blitt en maskin for masseinnvandring, sa han under debatten.

Baudet er opptatt av å bevare europeisk kultur:

– Å være tilhenger av Europa er ikke det samme som å være tilhenger av EU, sa han under

Thierry Baudet mener oppfatningen om at EU har bidratt til fred i Europa, er feil.

debatten, og han la til at han mener det overnasjonale svekker europeisk kultur.

I et intervju med Minerva i forkant av konferansen, utdypet han hva han mener:

– Alt det Europa har oppnådd til nå, er et resultat av konkurranse mellom forskjellige nasjonalstater, sa Baudet til Minerva.

– Men har ikke EU bidratt til fred i Europa?

– Det er feil. Det er nok av andre grunner til at Tyskland og Frankrike ikke har angrepet hverandre etter 1945 – bare tenk på krigen og de ødeleggelsene man nettopp hadde vært gjennom. Og at man hadde Sovjetunionen som felles fiende, sier han.

Baudet mener kontroll over finanspolitikken og grensene er nødvendig for å redde den europeiske sivilisasjon.

– Når man ser på befolkningsveksten i Afrika, er det ingen tvil om at flere og flere vil ønske å bo i Europa. Kanskje vil ikke vår egen sivilisasjon vare i tjue år til en gang. Thierry Baudet. 

– Når man ser på befolkningsveksten i Afrika, er det ingen tvil om at flere og flere vil ønske å bo i Europa. Kanskje vil ikke vår egen sivilisasjon vare i tjue år til en gang, sa 34-åringen.

Da jeg spurte om ikke en av styrkene til europeisk kultur nettopp er å være åpne for andre mennesker og kulturer, svarer han at det har jeg rett i, men at det ikke er noen motsetning mellom det og å ta kontroll over grensene:

– Jeg er ikke imot all innvandring, men jeg vil begrense den, sier han.

Europabevegelsens møteleder Erling Fossen spurte Baudet om han ikke ble bekymret av å tenke på nasjonalsosialismen før og under annen verdenskrig. Da svarte Baudet at nazismen var antinasjonalistisk: Hitler gikk til krig mot egne innbyggere, og det er det motsatte av nasjonalisme.

Nederlenderen mente også at krigene og erobringene vi har sett i og på vegne av Europa skyldes imperialisme, ikke nasjonalisme:

– Politikere har alltid vært maktsyke, men det har ingenting med nasjonalisme å gjøre, sa nederlenderen til Minerva.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Elitist

I motsetning til mange høyrepopulister fremstår Baudet som en ekte elitist. Sammenliknet med Geert Wilders er han definitivt mer intellektuell, forteller Johan Christensen, statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Leiden, Nederland, til Minerva.

– Sammenliknet med Geert Wilders er Thierry Baudet definitivt intellektuell, sier Johan Christensen, førsteamanuensis ved Universitetet ved Leiden.

Det første Baudet gjorde i parlamentet var å flytte et piano inn på sitt nye kontor, og han holdt sin første tale til parlamentet på latin, forteller Christensen.

– Samtidig vil han ha mer makt til «folket» gjennom direkte demokrati og folkeavstemninger, noe som kan virke som et paradoks, sier Christensen.

Baudet hevder til Minerva at folket elsker «ekte eliter», og understreker at videoen der han snakker latin har blitt delt mer enn noen andre av innleggene hans i sosiale medier. Målet er uansett ikke å ta de klassiske populistvelgerne, men sentrum-høyre: liberalkonservative og kristendemokrater, forteller han.

– Populister som Wilders vil uansett ikke få mer enn 15-20 prosent oppslutning, mener Baudet. Jeg har som mål å få 40 prosent av stemmene, hevder han.

Christensen forteller at partiene Baudet vil ta velgere fra, altså statsminister Mark Ruttes VVD og der kristendemokratiske partiet CDA, nok er bekymret for konkurransen fra det såkalte unge stjerneskuddet:

– Samfunnsdebatten i Nederland har dreid mot høyre den siste tiden, og Baudet er absolutt en som taes seriøst av de andre politikerne, til tross for at den politiske filosofien hans har enkelte nyfascistiske trekk, sier Christensen.

Støttet Trump

Baudet støttet Trump før valget i USA, med den begrunnelsen at han fokuserte på innvandring, global handel, politisk korrekthet og et bedre forhold til Russland.

– Men så langt i Trumps presidentskap har jeg ikke sett så mye til dette i den praktiske politikken. Så jeg forblir agnostisk angående ham, sier nederlenderen til Minerva.

Baudet avslutter samtalen med å uttrykke sin bekymring for hva som vil skje hvis Europa og Vesten fortsetter på den kursen vi holder nå:

– Hvis innvandringen fortsetter i det tempoet vi ser nå, kan det bli borgerkrig mellom muslimer og liberale i en allianse mot «resten». Thierry Baudet.

– Hvis innvandringen fortsetter i det tempoet vi ser nå, kan det bli borgerkrig mellom muslimer og liberale i en allianse mot «resten». 

Når jeg spør om ikke en slik retorikk splitter samfunnsdebatten helt, svarer Baudet at samfunnet er mindre splittet enn hva jeg tror:

– Poenget er at det jo nesten ikke finnes liberalere. De har makten i institusjoner, i utdanningssystemet og i politikken, men ute i folket, der er det ikke mange liberalere.

Modig av Europabevegelsen

– Vi må diskutere med nasjonalister i åpent lende, sier Kirsti Methi.

Generalsekretær Kirsti Methi i Europabevegelsen begrunner invitasjonen til Baudet med at det europeiske samarbeidet trues av nettopp nasjonalismen.

– Vi trenger å diskutere i åpent lende, sier hun til Minerva.

Methi understreker at Baudets fremtidsvisjoner må stå for hans egen regning, men mener man aldri kommer videre i samfunnsdebatten hvis man bare fordømmer slike nasjonalistiske strømninger.

Hun forteller at de har fått to typer reaksjoner på at de inviterte Baudet.

– Noen mener at vi aldri burde invitert ham, mens andre støtter valget. Kirsti Methi.

– Noen mener at vi aldri burde invitert ham, mens andre støtter valget. De sistnevnte er enige i at vi må ta innover oss at det overnasjonale er vanskelig for mange, sier hun.

Statsviter Christensen i Leiden mener det er modig og dristig av Europabevegelsen å invitere inn en EU-skeptiker til debatt.

– Baudet er på ingen måte utelukket fra debatten her i Nederland, og han får en del oppmerksomhet i tabloide aviser og aviser på høyresiden, sier statsviteren. 

Potensielt farlig

Også forfatter og ekspert på høyreekstremisme Øyvind Strømmen støtter invitasjonen på prinsipielt grunnlag:

Øyvind Strømmen mener Baudets antipolitikk er usunn og potensielt farlig.

– Baudet representerer en reell strømning i Europa, og en utfordring for de av oss som tror på nødvendigheten av overnasjonalt samarbeid. Det er en strømning vi bør møte og forstå, sier Strømmen, som beskriver Baudet på følgende måte:

– Han er en slags ideolog for en velfrisert og velkledd, men rimelig radikal høyrenasjonalisme, en nasjonalisme som forkaster nær sagt enhver form for overnasjonalitet. I tillegg representerer han en form for antipolitikk jeg ser på som både usunn og potensielt farlig, avslutter Strømmen.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden