Nederlandske sosialdemokrater feiret Pride i niqab

En markering til støtte for bruk av burka skaper kontroverser i det nederlandske arbeiderpartiet.

Publisert   Sist oppdatert

Lørdag ble den årlige Pridefestivalen for feiring seksuell frigjøring og stolthet for seksuelle minoriteter arrangert i Amsterdam.

Pride-arrangementene har sin opprinnelse fra radikale minnemarkeringer og demonstrasjonstog etter Stonewall-opprøret i New York City i 1969. Noe som regnes som starten på den moderne LHBT-bevegelsen. Gjennom feiringen har homofile, lesbiske, transpersoner og andre kjempet mot homofobi, forbud og trakassering og for egen frigjøring og likestilling.

Ved årets markering av Pride i Amsterdam valgte bystyrepolitiker for det nederlandske arbeiderpartiet Hendrik Jan Biemond å også ta opp en ny sak. Sammen med fem andre kledde de han seg ut i burka og holdt frem plakater til støtte for bruken av plagget.  På de fremholdte skiltene hadde blant annet budskapet: "Burka dronninger", "Min burka er min rett" og at "intet mennesket er fritt før alle er det".

Et bilde av opptoget er publisert på det Arbeiderpartiet i Amsterdam sin offisielle twitterkonto, med teksten:

Vår representant Hendrik Jan Biemond var den gule burkadronningen i går: For Arbeiderpartiet i Amsterdam betyr frihet at du kan være den du er, og derfor også ha på deg det du vil.

 

En protest mot forbud mot ansiktsdekkende plagg

Ifølge den nederlandske avisen AD var markeringen var en protest mot et nylig innført forbud mot ansiktsdekkende plagg i det offentlige rom, som skal ha trådd i kraft den 1. august i år. Til avisen uttaler Jan Biemond, som selv er homofil at han er motstander av burkaforbudet fordi folk skal ha frihet til å gjøre som de selv vil.

Markeringen har likefullt møtt motstand fra egne partifeller. På Twitter skriver partifelle og varaordfører i Amsterdam, Marjolein Moorman, at:

For meg symboliserer en burka ulikheten mellom kvinner og menn. En mann kan vise seg fritt, men kvinnen må dekke seg selv. Det har ingenting med frihet å gjøre for meg.

 

Har mistet fire av fem velgere siden 1989

Ved siste parlamentsvalg i Nederland vant det nederlandske arbeiderpartiet kun 9 seter i parlamentet etter å ha oppnådd stemmene til kun 5,7 prosent av velgerne. Dermed har partiet mistet fire av fem velgere siden 80-tallet.