Redaksjonen blogger

Neger var med!

Hei, Aftenposten og NRK. Det er 2014.

Hei, Aftenposten og NRK. Det er 2014.

I møte med kritikk av en streng innvandringspolitikk, ønsket daværende kommunalminister Erna Solberg ikke å bruke ”one of my best friends is black” som kommunikasjonsstrategi, til tross for at venner mente ”at hun kunne ha opplyst om Usman for å stoppe beskyldninger om rasisme”.

Dette er (den ubekreftede) ”avsløringen” i Renate Nedregårds uautoriserte biografi om Erna Solberg. Man må bare anta at biografien ikke er blant de mest spennende, siden dette var den mest juicy vinklingen man klarte å finne. Hadde mediene gjort jobben sin er overskriften de (ikke) ville valgt å sette på forsiden: ”Ukjente venner av Erna hadde for ti år siden ukloke tanker om politisk kommunikasjon.”

Selvfølgelig har mediene ikke gjort jobben sin. To av mediene vi ofte regner som våre mest seriøse, NRK og Aftenposten hadde følgende overskrifter på forsiden av nettutgavene i dag:

”– Erna tiet om gambisk ekskjæreste.”

”Fryktet hets – tiet om gambisk eks-kjæreste”

Jeg lenker ikke, for ingen av dem fortjener ekstra klikk.

Begge overskriftene er grovt misvisende. Solberg ”tiet” ikke om ekskjæresten – at hun hadde vært kjæreste med en gambier som hadde studert i Norge, kom frem i et stort portrettintervju i VG i 2003. Bergens Tidende omtalte det helt kort i et annet stort portrettintervju like før valget ifjor. ”Ikke aktivt å bruke noe som alt er offentlig kjent, som en offensiv kommunikasjonsstrategi” faller ikke inn under den vanlige definisjonen for ordet ”å tie”.

Hvorfor velger NRK og Aftenposten likevel denne vinklingen, denne overskriften? Det er (nesten) umulig å forestille seg at de ikke vet at dette ikke er politisk interessant. De må også vite at overskriften er grovt misvisende. ”Statsminister hadde tysk/argentinsk/japansk kjæreste for 30 år siden” ville aldri vært en overskrift, uansett hvor mye det (ikke) var blitt tiet om.

Grunnen er enkel: En svart mann, ikke minst fra Gambia, er mer sexy, medialt sett. Noen har sittet og prøvd å finne en ”naken greve jager neger med øks”-vinkling, og så dukker det opp en mulighet i form av en vaskekte svart mann fra Gambia! Man kan lede leserens assosiasjoner i retning av statsminister, svart mann, løgn og sex, og alle desker fryder seg!

Problemet: Vi lever i 2014. Jeg har forståelse for medienes behov for å generere klikk, og for å selge inn viktige saker med uviktige vinklinger. Men når våre to presumtivt mest seriøse medier velger denne vinklingen – og en av dem ikke har noen som helst legitim grunn til å prioritere klikk fremfor samfunnsoppdrag – har noe gått feil. Svarte menn fra Gambia er ikke props man bruker etter forgodtbefinnende for at NRK skal få flere klikk ved å spille på rase og sex.

Aftenposten har tidligere hatt overskriften: ”Første tog til Bodø – neger var med”. Da var Erna Solberg ett år gammel. Året var nemlig 1962. Vi kan synes det er uheldig i dag, men det er mindre egnet til å forarge og forbløffe. Svarte mennesker var relativt sjelden i Norge, og vi hadde lite erfaring med hva som er god omtale i mediene.

Erna Solberg er ikke lenger ett år gammel, hun er 53 år og statsminister i Norge. Det er 2014. ”Neger var med” er ikke lenger en nyhetsoverskrift. At NRK og Aftenposten ikke skjønner det av seg selv, er dypt deprimerende.

Fra forsiden