Snoen Blogger

Nei, 81% av syrerne støtter ikke IS

Det finnes skikkelige meningsmålinger, heller enn tullemålingen som Hege Storhaug støtter seg på.

Det finnes skikkelige meningsmålinger, heller enn tullemålingen som Hege Storhaug støtter seg på. 

Hege Storhaug i HRS har i dag gjort seg bemerket gjennom en bloggpost der hun påstår at vi kan regne med at 81 prosent av syrerne som kommer som kvoteflyktninger til Norge er tilhengere av IS. (Først ble dette slått fast i overskriften, så ble det lagt til et spørsmålstegn, men i teksten likestilles syrisk flyktning med IS-sympatisør.

Påstanden er så absurd at man egentlig bare burde riste på hodet, men Storhaug påberoper seg en meningsmåling i Al Jazeera. Problemet er at dette ikke er en egentlig meningsmåling, men en «avstemning» på hjemmesidene deres, noe som nærmest garanterer at utvalget er skjevt. Dette fremgår av sensasjonsoppslaget hos Breitbart som Storhaug viser til.

Etter at Storhaug er gjort oppmerksom på dette, «slår hun av» til 50 prosent. Men slike «målinger» er tilnærmet verdiløse.

Det finnes imidlertid en del ordentlige meningsmålinger som viser støtten til Al Qaeda, og en som måler IS. Man må selvsagt ta forbehold om at det er utfordringer med å få riktige svar på slike spørsmål i diktaturstater, men det er all mulig grunn til å tro at disse målingene, tatt opp av venrenomerte institusjoner, treffer langt bedre enn den selvselekterte gruppen som har klikket på hjemmesidene til Al Jazeera.

I arabiske land ligger støtten til AQ typisk på 10-15 prosent, betydelige lavere for IS. Jeg skrev om disse målingene i januar og mars i år.

Siden den gang har jeg blitt oppmerksom på en måling publisert i november 2014 av Arab Center for Research and Policy Studies i Doha. Her svarer respondenter i åtte arabiske land, og i tillegg syriske flyktninger i nabolandene. Blant syrerne er 4 prosent positive og i tillegg 9 positive i noen grad. Gjennomsnittet i de ni landene er 4+7 prosent. Libaneserne utmerker seg som særlig negative, mens palestinerne er klart mest positive til IS – 4+20 prosent.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden