Nyhet

«Jeg kan ikke nekte deg å bruke ytringsfriheten din, men det er kanskje ikke så lurt»

Laial Janet Ayoub er en av kvinnene som har engasjert seg mot ukultur og sosial kontroll i innvandrermiljøer. Foto: Privat

– Det er svært beklagelig at en av våre ansatte har uttrykt seg slik, sier Tore Soldal, leder for enhet sentrum i Oslo politidistrikt.

Laial Janet Ayoub, alenemor fra Furuset, er skribent og samfunnsdebattant, Hun er kanskje kanskje mest kjent for å ha kastet hijaben, etter at hun i flere år har skrevet en blogg om muslimsk mote.

Den siste uken har hun hatt det vanskelig. Det er én bestemt person som plager henne på sosiale medier, aktivt og pågående.

«Jeg skal fikse deg skikkelig her og nå. Du må samle opp alle dine nå og jeg skal ta også fikse dere alle sammen en etter en her nå. Jeg gir deg 2 timer til å samle opp det j*#$a søppelet ditt her, jeg skal komme tilbake her om 2 timer og kaste det  j*#$a søppelet i en søppelkasse», har norsk-pakistaneren nylig skrevet. Hun anmeldte saken for to uker siden. Så gikk det tid, uten at hun har hørt noe. 

27. september, 2017, kl 08.59: Nå vil Laial Janet Ayoub gjerne vite hva som skjer med hennes sak. I flere dager har hun ringt til politiet, men fått beskjed om at hun straks ville høre fra dem. Hun ringer politiet og spør etter å bli satt over til riktig person, men kommer ikke frem. Ingen av de hun blir satt over til, kjenner til saken.

Etter å ha blitt satt fra kontor til kontor, viser det seg at saken har blitt forlagt. Anmeldelsen ble aldri registrert.

Hvordan kan de oppfordre oss til å anmelde trusler, når de ikke tar det på alvor? Laial Janet Ayoub.

Laial Janet Ayoub

Privat

Samme dag, kl 11.29. Det ringer fra politiet. En kvinnelig politiansatt er på tråden.

Slik Ayoub forstår det, mener politiet at meldingene hun har fått ikke kan regnes som et straffbart forhold. 

«Jeg kan ikke nekte deg å bruke ytringsfriheten din, men det er kanskje ikke så lurt», sier den ansatte i politiet, ifølge Ayoub.

Etter å ha rådført seg med venner, trekker hun anmeldelsen. Ayoub er redd for at den bare vil gjøre saken verre, når politiet uansett ikke prioriterer saken.

Den dagen gråter hun. Mye.

– Hvordan kan de oppfordre oss til å anmelde trusler, når de ikke tar det på alvor? spør hun. Ayoub føler at alt snakket fra politikerne om støtte til henne og andre kvinner med innvandringsbakgrunn som tar et oppgjør med skam og ukultur er nettopp bare det, prat.

Dette er ikke politidistriktets holdning. Tore Soldal, leder for enhet sentrum i Oslo politidistrikt.

Politiet beklager

TAUS: Per Willy Amundsen (FrP) er taus om saken.

Justis- og beredskapsdepartementet.

Mandag 2. oktober, kl. 09.19. Tore Soldal er leder for enhet sentrum i Oslo politidistrikt. Han svarer slik til Minerva om politiets håndtering av saken:

– Det er svært beklagelig at en av våre ansatte har uttrykt seg slik. Dette er ikke politidistriktets holdning, eller slik vi ønsker å møte mulige trusler knyttet til ytringsfrihet, og det er leit hvis det skapes et slikt inntrykk. Saken er nå under etterforskning.

Amundsen svarer ikke

Politisk rådgiver Arne-Petter Lorentzen er politisk rådgiver for justisminister Per Willy Amundsen (Frp), som har det øverste ansvaret for politiet i Norge. Han viser til politiet for kommentarer.

Her er spørsmålene Minerva stilte til justisministeren: 

Er ikke en slik håndtering i strid med politiske signaler om å nettopp styrke ytringsfriheten til minoritetskvinner som deltar i samfunnsdebatten?

Hva tenker justisministeren om hvordan politiet håndterer disse sakene?

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden