Kommentar

Nestleder Listhaug

Det mer bare blankpolerte Frpere igjen i regjeringen når Sandberg går. Det åpner opp for Sylvi Listhaug som nestleder og leder for Det Egentlige Frp.

Bilde: Fremskrittspartiet

Når Sandberg er ute, sitter ikke lenger «de som snakker rett fra levra» i regjeringen. Å gjøre Sylvi Listhaug til nestleder i Frp ville skape en slags balanse, men det er en farlig balanse.

Per Sandberg gikk i dag av som fiskeriminister, og blir erstattet av Harald Tom Nesvik.

For ganske kort tid siden tilhørte tre av Frps syv statsråder det jeg har kalt Det Egentlige Frp – de som «snakker rett fra levra». Det betyr nesten alltid å si noe negativt om innvandring og innvandrere. Det betyr også å ikke bli altfor tilsmusset av de kompromisser som regjeringsdeltakelse må innebære. Først forsvant justisminister Amundsen, så Listhaug, nettopp fordi hun tråkket over streken i hvordan en statsråd kan uttale seg, og nå altså Sandberg.

Den siste saken, der Sandberg rotet seg inn i et altfor ukritisk forhold til Irans prestestyre, gjorde riktignok at han ikke fikk den støtten fra «grasrota» som han ellers kunne forvente, og det gjorde det lettere å fjerne ham.

Men det må ikke skygge for at han var «folkets mann» i regjeringen. Heller ikke det forhold at Sandberg har vært, for meg, overraskende disiplinert i sine uttalelser etter at han ble statsråd, har fjernet han fra denne delen av partiet, selv om han rett-fra-levra-status muligens er blitt svekket. Han overlot den rollen til Listhaug.

NRKs Magnus Takvam fremhevet på Politisk Kvarter i morges at Sandberg har spilt en viktig rolle som bindeledd mellom regjering og stortingsgruppe og resten av partiet. Han har kunnet selge inn kompromisser nettopp på grunn av sin plassering i partiet.

Underliggende konflikter

Når ting går bra og meningsmålingene er gode, er det ikke så farlig om alle deler av Frp føler seg representert på toppen. Men når det butter, kommer de underliggende konfliktene opp, og da blir det fort et problem at de «blankpolerte» som Sandberg kalte dem, nå rår grunnen alene i Regjerings-Frp. Avstanden mellom Regjerings-Frp og resten kan rett og slett bli for stor.

Siv Jensen trenger å vise at hun tar hensyn til, eller hensyntar, som hun selv ville ha sagt det, grasrota i partiet. Christian Tybring-Gjedde prøvde seg i dag med at Solberg nå må gi Frp flere seire i regjering, nærmest som kompensasjon. Det tror jeg ikke statsministeren er innstilt på.

Det blir heller slik at Frp må blankpusse sin profil, om nødvendig på en måte som risikerer konflikter med koalisjonspartnerne og støttepartiet KrF.

Det kan bety at regjeringsmedlemmer skjerper sin retorikk. En aktuelle kandidat er henne selv, men det ville fort skape farlige konflikter med statsministeren. Jensen fraskrev seg betydelig handlingsrom da hun valgte den prestisjefyllte rollen som finansminister.

Mer nærliggende er det at justisminister Tor Mikkel Wara drar til litt ekstra mot kriminelle og innvandrere. Han tilhører definitivt ikke populistfløyen, men hans departement er det rette stedet å gjøre dette fra. Vi så da han overtok etter Listhaug at han også hadde evnen til å snakke som henne. Men han har senere tonet ned retorikken et par hakk.

Nestleder Listhaug

Alternativet er at grasrota blidgjøres med andre posisjoner. Per Sandberg tok ikke gjenvalg til Stortinget, og har i tillegg svekket sin posisjon i eget parti. Det er derfor naturlig at han nå også går som nestleder, et verv han har hatt siden 2006. I første omgang skal det allerede i september velges en midlertidig nestleder frem til landsmøtet neste år.

Da burde veien være ganske åpen for Sylvi Listhaug, og Carl I. Hagen har allerede pekt på henne. (Men vi kan også tenke oss at den moderate fløyen kjører frem landbruksminister Jon Georg Dale).

Problemet med en slik «balanse» er at en nestleder Listhaug like gjerne kan gjøre konflikten mellom Regjerings-Frp og Det Egentlige Frp enda tydeligere. Det underliggende problemet består: Frp kan ikke både være utenfor og innenfor regjeringen. Dersom en nestleder Listhaug går for langt, blir partileder Jensen nødt til å markere avstand, for å redde samarbeidsklimaet i regjeringen.

OPPDATERT: 14 minutter etter at dette ble publisert melder nrk.no at de «erfarer», altså sentrale anonyme kilder har fortalt dem det, at Listhaug blir midlertidig nestleder.

Fra forsiden