Et argument for 350-kronersgrensen er at det er noe så uvanlig som en skattelette som kommer folk flest til gode, skriver Pål Mykkeltveit.

Husk å handle godteri på nett før det er for sent

Venstresiden klager over at folk flest har fått så lite i skattelette. De kunne godt tatt hardere i. Og snart kan 350-kronersgrensen ryke.

Publisert

Takket være 350-kronersgrensen er det nå blitt mulig å oppleve den magiske taxfreefølelsen hjemme i stua. OK, billig brus og godteri er ikke like gøy som billig alkohol. Men når jeg lemper brett med colabokser til fem kroner per stykk inn i kjøleskapet, kjennes det likevel som om jeg har lurt det onde systemet, på tross av at det skjer på lovlig vis. Attpåtil får jeg plass til litt mørk sjokolade i samme forsendelse, slik at samboeren ikke skal bli sur. Det er litt som om vi ikke skulle ha bodd i dyre Norge, men i et vanlig land.

Maxgodis.se sender visstnok 20 tonn med slike forsendelser til oss nordmenn hver eneste dag. En slik idyll kan umulig få lov til å vare evig, så det kan være lurt å legge ut på en digital harrytur før det er for sent. Kombinasjonen av en sukkeravgift som er økt med 83 prosent og avgiftsfrie slikkerier fra Sverige, legger ikke overraskende press på systemet. Det var heller ikke det avgiftsfrie godteriet som var intensjonen med 350-kronersgrensen, selv ikke for Frp. Kanskje var hensikten en styrt avvikling av handel med nips og billig elektronikk i Norge? De ansatte på Nille og Clas Ohlson kunne sikkert ha gjort bedre nytte for seg på eldresenter. Men siden mange fortsatt stikker innom fysiske butikker når de plutselig får bruk for et eller annet til hjemmet, har det foreløpig ikke blitt slik.

Ikke videre logisk

Uansett, dersom vi ser bort fra muligheten for at det finnes en slik plan, er 350-kronersgrensen selvsagt ikke videre logisk. Staten gir indirekte subsidier til utenlandske nettbutikker på bekostning av norske. Som flere har ymtet om, ville rasjonelle politikere ha innført moms og toll fra første krone, men heller skrotet det irriterende fortollingsgebyret. Det nærmeste man kommer en rasjonell begrunnelse for 350-kronersgrensen, er kanskje at den gir et slags plaster på såret til nordmenn som bor for langt unna svenskegrensen til at de kan harryhandle IRL, eventuelt til oss som ikke har bil, da.

Men et argument for 350-kronersgrensen er likevel at det er noe så sjelden som en skattelette som kommer folk flest til gode. Mange vil ha fått med seg hvordan venstresiden for tiden klager over at de rikeste har fått 100 ganger mer i skattelette enn de som tjener lite. Alle som klager over dette kunne sikkert tatt enda hardere i. Hvis man regner med eiendomsskatt, kommunale gebyrer, flypassasjeravgift og så videre, har nok mange fått økte skatter og avgifter under denne regjeringen. Ikke det at venstresiden er noe bedre. Før valget i fjor lagde VG en kalkulator som viste hvor mye man kunne vente seg i økt eller spart skatt dersom Arbeiderpartiet hadde vunnet. Jeg befinner meg trygt inne blant de over tre millionene nordmenn som tjener mindre enn en gjennomsnittlig årslønn. For meg ble svaret 260 kroner spart. Jeg sparer mange ganger dette beløpet på grunn av 350-kronersgrensen, som planen var at en Ap-ledet regjering skulle skrote.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS