NYHET

– Tysk nettsensur inspirerer diktatorer verden rundt

Nå frykter direktøren for den danske tenketanken Justitia at EU vil innføre en felles europeisk regulering av internett, der ytringer kan knebles.

Publisert

I en artikkel i magasinet Foreign Policy skriver direktør i den danske tenketanken Justitia, Jacob Mchangama, at tysk internettlovgivning har gitt inspirasjon til lignende lover i en rekke land med autoritære regimer.

Loven, kjent som NetzDG, ble innført i Forbundsdagen i 2017, og trådte i kraft i fjor. Angela Merkels beslutning om å slippe inn over en million flyktninger og asylsøkere skapte sterke reaksjoner i befolkningen. Trolling på nett utviklet seg til faktiske voldelige aksjoner mot asylsøkere og -institusjoner.

Justisminister Heiko Maas krevde bot og bedring fra Facebook. «Internett er ikke et lovløst sted hvor rasistisk mishandling og ulovlige poster kan tillates å blomstre», skrev Maas. En frivillig avtale mellom den tyske stat og flere teknologiselskaper om å stanse ulovlig innhold fulgte, men viste seg ikke å holde. Dermed ble NetzDG vedtatt for å få bukt med problemet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her