Noen ord om en norsk helt

9. april 1940 sviktet regjeringen Nygaardsvold, men de ble reddet av oberst Birger Kristian Eriksens mot og besluttsomhet.

Publisert Sist oppdatert

Det er naturligvis vanskelig å rangere historiske hendelser ut fra nasjonal betydning,  særlig fordi fortiden sjelden forblir hva den var. Alle historiske hendelser tenderer til å bli vurdert retrospektivt, sett gjennom samtidens ideologiske briller. Det er ekstremt vanskelig (men ikke umulig) å vurdere begivenheter prospektivt – altså ut fra datidens forutsetninger. Et annet problem dukker også raskt opp; hvilke kriterier skal man legge vekt på når man vurderer hendelsers betydning opp mot hverandre? Dreier det seg om epokeavgjørende begivenheter, eller enkeltstående evenementer? Og i hvilken grad bidro hendelsene til egentlig å gjøre en historisk forskjell?

I en så ung nasjon som den norske, tør jeg påstå at vi ikke har veldig mange skjellsettende begivenheter. Men ut fra en politisk betraktning, er det særlig fire årstall som står fast i Norges historie: 1814, 1905, 1940 og 1945.

Om jeg skulle velge mellom de fire, vil jeg plukke ut 1940 – ikke så mye fordi den kan sies å være viktigere, men fordi senkningen av Blücher 9. april 1940 er den enkeltstående episode som kanskje i størst grad preger vår hukommelse. Dels har dette å gjøre med at vi fremdeles har mange blant oss som faktisk opplevde dagen. Dels har det å gjøre med de ekstraordinære omstendighetene rundt selve senkningen av Blücher, og dels har det å gjøre med dens konsekvenser (regjeringen og Kongen maktet å rømme landet). Sist, men ikke minst handler 9. april 1940 om oberst Birger Kristian Eriksen, som personifiserte alt det regjeringen Nygaardsvold manglet: vilje, mot og besluttsomhet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her