Et regime på vei mot undergangen

NORD-KOREA: I motsetning til hva forsker Geir Helgesen sier, har Nord-Korea selv det fulle ansvaret for befolkningens lidelser og landets aggressive oppførsel.

Publisert Sist oppdatert

I et intervju i Minerva, titulert «– USA har et medansvar for Nord-Koreas aggressivitet», kommer Geir Helgesen, direktør for Nordisk institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, med interessante, men kritikkverdige, betraktinger om Nord-Korea.

Man kan selvsagt ikke trekke all verdens slutninger på bakgrunn av et enkelt og ganske kort intervju, men Helgesen fremstår i denne sammenhengen i overkant idealistisk. ”Begge parter på den koreanske halvøya har mye å tjene på å legge om politikken overfor hverandre”, sier Helgesen, fordi det ikke er ”akseptabelt å forlenge pinen, for pinen er enorm”.

Nord-Korea har alltid vært fiendtlig

Det er selvsagt ikke vanskelig å være enig i at pinen er enorm, men hvordan Sør-Korea skulle kunne innvirke forløsende på dette, er vanskelig å forstå. Det totalitære Nord-Korea har alltid vært solid innstilt på fiendeskap mot det kapitalistiske sør. Det var som kjent Kim Il-Sung som angrep sør i 1950.

Våpenhvilen som trådte i kraft mellom Nord- og Sør-Korea i 1953, har gjentatte ganger blitt unilateralt oppløst av Pyongyang, senest i 2013. Nord-Korea angriper med jevne mellomrom sør med raketter, og i 2010 druknet 46 mennesker da Nord-Korea senket et sørkoreansk marinefartøy.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS