Nøysomhet, risikovilje og hardførhet

Nøysomhet og fattigdom har preget livet på kysten, men dette livet hadde en kulturell rikdom næret av kontakten med resten av verden som er unik i Norge.

Publisert   Sist oppdatert

Nøysomhet og fattigdom har preget livet på kysten, men dette livet hadde en kulturell rikdom næret av kontakten med resten av verden som er unik i Norge.

«Wenn jemand eine Reise tut, dann kann er was erzählen“ heter det, og om sommeren er jeg helt i sør, i min hjemby Mandal, men også på Lista og Lindesnes. Dette såkalte ‘mørke fastland’ er bekjent for sin pietisme, men burde være enda mer kjent for sin hardførhet, nøysomhet og risikovilje. Her var det fattig, spesielt inne i landet, og her dro guttene til sjøs da de var konfirmert. Å klatre i riggen en uværsdag når man er 15 er effektiv modning! Herfra dro de over havet, som sjømenn og som arbeidere i Amerrika, som de sier her. Hver tredje vestegd dro til Brooklyn når det ble knepent hjemme. Og kvinnene var like hardføre og nøysomme som sine menn, som var til sjøs i år av gangen. Mange barn, karrig jord, hard arbeid, risiko for at det daglige brød ikke strakk til. For noen formødre vi har hatt – de arbeidet langt hardere enn vi gjør.

Historisk dro man til alle verdenshjørner på seilskuter: min oldefar var stuert og var ute i nesten tre år i strekk. Da fikk han en attest hvor kapteinen skrev at Aanen Olsen Risøbank hadde seilt med ham fra Mandal til England til Fiji til Sør-Amerika til Canada til England, og hver dag bakt ferskt brød samt «utnytted Levninger», «han anbefales derfor på det aller bedste», signert kaptein Møller på bark ‘Alfheim’ av Mandal, i Liverpool i 1890-årene. Olsen hadde fire barn og kone hjemme i Mandal og ville gjerne ha mønstret av før, men rederen skrev til ham et sted ved Rio at «de mange falliter her hjemme gjør det vanskelig at få nogen god Hyre».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her