NRK erfarer

NRK erfarer ofte rett om Nobelprisen. Men hvorfor i alle dager gjør de det?

Publisert   Sist oppdatert

NRK erfarer ofte rett om Nobelprisen. Men hvorfor i alle dager gjør de det?

De er sikkert fornøyde med seg selv, journalistene som en drøy time før annonseringen avslørte at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen tildeles Nobels fredspris for 2013. . Formodentlig erfarer de rett (dette skrives klokken 10:52), NRK gjør ofte det om Nobelprisen. Nettsiden får masse klikk, NRK blir sitert i utenlandske medier, de er først ute med en nyhet verden venter på: Et skup!

Det er også totalt unødvendig, langt utenfor NRKs samfunnsoppdrag, og må med nødvendighet bygge på at noen på et eller plan har sagt eller gjort noe de ikke burde, slik at NRK har kunnet utnytte det. Hadde journalistene arbeidet for en kommersiell avis, ville hensynet til klikk og oppmerksomhet vært en forståelig nok grunn. Det er ikke slik at vi likevel måtte applaudert denne ”gravende journalistikken”; det har tross alt ingen offentlig interesse at tidspunktet for denne nyheten, om enn i usikker form, flyttes til en time før offentliggjøringen. Men vi måtte erkjenne at et av aspektene ved en fri presse som er avhengig av lesere, er at det å være først ute med nyheter er så viktig at det også får slike utslag.

Slik er det ikke for NRK. Det er en allmennkringkaster med et oppdrag gitt av det demokratiske fellesskapet. Deres mandat er ikke å utnytte nysgjerrighet og utålmodighet til å skaffe klikk, å ødelegge for den høytidelige annonseringen, eller for den del, spenningen hos alle dem som følger med i Norge og i resten av verden.

Dessverre er det slik at knapt nok noen i NRK vil forstå denne kritikken; de er fanget ikke bare av medienes berømte motvilje mot kritikk, men også av et diskursivt univers der journalistisk praksis motivert av helt andre hensyn enn en demokratisk offentlighet, ikke bare aksepteres, men opphøyes til norm og ideal.

Minervas Kristian Meisingset har tatt til orde for NRK bør begrense sin aktivitet der de konkurrerer med private medier på områder som er utenfor deres samfunnsoppdrag. Et fint sted å begynne den avgrensningen er unødig, spekulativ, klikkdrevet journalistikk.