Regjeringer skaper ikke jobber

NRK slo stort opp at sysselsettingen økte mye sterkere under den rødgrønne regjeringen enn den nåværende. Men en regjeringen kan ikke ta æren for et positivt oljeprissjokk, like lite som en annen bør få skylden når oljeprisen halveres.

Publisert Sist oppdatert

Dagsrevyen den 7. september viet stor oppmerksomhet til at det er blitt skapt færre jobber per år under Erna Solbergs regjering enn det ble i årene da Stoltenberg var statsminister. Det samme ble slått opp på nrk.no dagen etter under overskriften ”Her er jobb-tallene som ryster Erna”. Det vil forbause oss om tallene virkelig rystet statsminister Erna Solberg, ettersom analysen til NRK er meningsløs.

I perioden 2005-2013 ble Norge utsatt for et positivt oljeprissjokk, noe som skapte en gullalder i norsk økonomi. Oljeprisoppgangen kom som en positiv overraskelse, og ingen i Norge kan ta æren for den. Lønnsomheten innen oljesektoren økte voldsomt, investeringene i sektoren eksploderte og dro med seg høy aktivitetsvekst hos leverandørene til oljesektoren. Videre bidro det til sterk reallønnsvekst for de fleste av oss, slik at privat forbruk også økte sterk. Det ble en gullalder, skapt av internasjonale forhold. Enhver regjering ville i en slik situasjon opplevd at sysselsettingen økte sterkt. At sittende regjeringer tar æren for gode utviklingstrekk som tilfeldigvis kommer, er nokså normalt. Medias jobb burde være å se gjennom slik retorikk.

Ja, men Norge ble rammet av finanskrisen mens Stoltenberg-regjeringen styrte, sies det. Det er riktig, men det er to hovedgrunner til at den gikk fort over for Norges del: Oljeprisen kom raskt opp igjen til rundt 100 dollar fatet, og norske banker og myndigheter hadde under skiftende regjeringer i årene etter den norsk bankkrisen på 1990-tallet bygd opp gode forsvarsverk. Det ble også raskt satt inn krisetiltak fra regjeringen og Norges Bank, som de relativt snart kunne avvikle, fordi den underliggende situasjonen i økonomien rettet seg fort opp.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her