Nyhet

NRK vil rette ukritisk flyktningdokumentar

NRK dokumentaren "Farlig flukt" ble publisert søndag 3 mars, men ble tatt ned igjen av NRK i dag.

Bilde: NRK skjermdump

NRK dokumentaren "Farlig flukt" fremstiller Adib Waez som en asylsøkers suksesshistorie, men hovedpersonen selv innrømmer bruk av falske ID-opplysninger og er i dag aktivt involvert i et pyramideselskap.

På søndag publiserte NRK siste episode i dokumentarserien Grenseløs med URIX-programleder Gry Blekastad. I episoden samtaler Blekastad med den syriske tidligere asylsøkeren Adib Waez om hans reise fra Syria til Norge.

I dokumentaren snakker Waez åpent med NRKs dokumentarteam om hvordan han ved hjelp av menneskesmuglere tok seg til Norge via Tyrkia, Hellas og Italia gjennom kjøp av falske identitetspapirer som viste at Waez var polsk og ikke syrisk.

Falske ID-papirer

Waez tilstår også å ha løyet til italienske grensemyndigheter på fergen fra Hellas til Italia. Videre innrømmer han å ha destruert sine falske ID-papirer ved ankomst til Norge i frykt for å bli sendt til Polen eller Syria. 

For NRKs del fremstår alt dette tilsynelatende som helt uproblematisk. Tonen settes allerede i starten av programmet ved at programleder Blekastad slår fast at alle er enige om at «Waez har krav på beskyttelse». Når Waez forklarer hvordan han løy for å komme til Norge, spør Blekastad ikke om hvorfor han ikke søkte asyl i et av de mange trygge landene på veien hit; bare om han er en god løgner. Det kan en smilende Waez bekrefte. Heller ikke når han forteller at han destruerte ID-papirene sine, stiller NRK noen kritiske spørsmål tilbake, og kanalen inviterer ikke seeren til å kritisk reflektere rundt det som formidles.

I stedet hopper NRK-serien bare videre til å spørre Waez om hvorfor han ville komme til Norge. Her forteller Waez om dette valget ble tatt ut fra informasjon han hadde funnet på internett om at Norge er et rikt land med gode støtteordninger; og at han på flyplassen i Roma betraktet avgjørelsen om hvilket land han ønsket å søke asyl i som å kunne få velge fra en meny. Heller ikke dette velger NRK å problematisere.

Nettverksmarkedsføring

Det er på sett og vis mulig å forstå NRKs koseprat. Adib Waez fremstår nemlig som særdeles sympatisk, vellykket og godt integrert i det norske samfunnet. Han behersker godt norsk og driver i dag sin egen business. Waez fremstår nærmest som en solskinnshistorie som har lykkes i Norge mot alle odds. Han største forbilde er Petter Stordalen og i ekstramaterialet NRK har laget til dokumentaren får også Waez møte ham for en prat.

Men hva slags butikk er det egentlig Waez bedriver? I en presentasjon Waez selv har lastet opp på presentasjonsverktøyet Prezi dokumenterer Waez at han i løpet av sine få år i Norge har lyktes med å bli lønnsmillionær gjennom å delta i nettverksselskapet Lyconet. På lysarkene poserer Waez sammen Terje Duesund, som er frontfigur i det norske nettverket. Duesund ble nylig tildelt en Ferrari av nettverket, etter at bilen ble senket ned fra taket på et Lyconet arrangement i Praha i fjor.

Dette selskapet er av det norske lotteritilsynet regnet for å være et pyramideselskap, som også er svært kontroversielt utenfor Norges grenser. Den 31. mai 2018 besluttet lotteritilsynet at selskapet ikke har lov til å markedsføre seg eller verve medlemmer i Norge og alle utbetalinger til norske deltagere må opphøre.

Ut fra hva man kan lese om Waez på sosiale medier har han nå flyttet til Stockholm. Der skal han ifølge avslutningen på NRKs dokumentar grunnlegge et selskap innenfor «nettverksmarkedsføring».

NRK vil endre dokumentaren

Det er selvsagt mulig å intervjue personer om deres historie med  flukt fra krig uten å gå i detalj om alle etiske forhold ved deres nåværende forretninger. Men når NRK lager en større produksjon av denne typen der både flukthistorien og nåtidshistorien mangler ethvert anslag av alminnelig kritisk sans, blir det påfallende – og symptomatisk for en viss type dekning av asylanters historier i statskanalen.

I dag har NRK valgt å avpublisere sin dokumentar om Waez. På NRKs webkanal oppgis det at den igjen vil bli tilgjengelig på torsdag. På spørsmål fra Minerva om hvorfor dokumentaren ikke lenger er tilgjengelig svarer NRK at den ble tatt av fordi «det var noe feil med den».

På spørsmål om hva som var feil med dokumentaren svarer NRK: 

– NRK ble i dag gjort kjent med Waez’ tilknytning til Lyconet/Lyoness. Siden vi mener dette er relevant og vesentlig informasjon som bør inn i vår omtale av ham, valgte vi å avpublisere programmet og legge inn disse opplysningene før vi publiserer programmet på nytt. NRK har også lagt opplysningene inn i andre saker knyttet opp mot programmet.

– NRK har laget dette programmet for å sette søkelys på hvordan asylsystemet fungerer. Målet er å forklare systemet for flukt, og hvorfor så mange mennesker  risikerer livet, lyver og bruker kriminelle menneskesmuglernettverk for å komme til Europa for å søke om beskyttelse.  Det er Adib Waez’ historie et eksempel på.

– Forfalskning og løgn et er selvsagt ikke uproblematisk, og i dette programmet forteller vi at dette er midler mennesker tar i bruk for å komme seg til Europa.

Rettelse: I den første utgaven av denne artikkelen stod det at NRKs dokumentar formidlet at Waez destruerte sine ID-opplysninger. Dette er rettet til at Waez destruerte sine falske ID-opplysninger.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden