Kommentar

NRKs Statsminister-draumen er en utdritingskavalkade

Bilde: Arbeiderpartiet / Bernt Sønvisen

NRKs urimelige dokumentar om Jonas Gahr Støre ødelegger tilliten mellom politikere og mediene.

I høst har Jonas Gahr Støre latt filmteam fra NRK følge hans forberedelser til å bli statsminister mens KrF gjennomførte sitt retningsvalg. Resultatet av arbeidet er dokumentaren Statsministerdraumen, som har blitt vist på NRK i julen. I programinformasjonen hevder denne dokumentaren å gi svar på hvorfor Støre heller ikke denne gangen ble statsminister.

En mer presis beskrivelse av programmet ville likevel vært at denne dokumentaren gir svaret på hvorfor stadig færre politikere velger å slippe pressen innpå seg, og hvorfor muren av kommunikasjonsrådgivere mellom politikerne og pressen vokser seg stadig høyere og tykkere.

Det NRK har gjort ut av muligheten til å følge Støre gjennom en svært dramatisk høst i norsk politikk, kan ikke beskrives som noe annet enn en tredve minutter lang utdritingskavalkade av Arbeiderparti-lederen.

I den tredve minutter lange dokumentaren har NRK klart å få plass til følgende:

  • at Støre snakker i mobiltelefonen i bilen;
  • at han ber en rådgiver om en ulovlig sving i Kvadraturen i Oslo sentrum;
  • at han forteller en hvit løgn om hvorfor han er forsinket til et møte;
  • at han ikke vet at kumelk kan drikkes fersk;
  • og flere keitete samtaler med velgere på valgbod.

Innhold som omhandler politikk og strategi, men som ikke kan benyttes til å stille Støre i et dårlig lys, er nærmest ikke-eksisterende i dokumentaren. At statskanalen velger å utøve sitt journalistiske oppdrag på denne måten, er ikke bare et problem for Jonas Gahr Støre, men for hele pressestanden og vårt politiske system.

Riktignok hører det til pressens oppdrag å grave frem feil hos politikerne og stille dem til ansvar, men det finnes også grenser for hvor små feil det er riktig å henge seg opp i og presentere på TV. I Norge er vi fremdeles velsignet med at det er forholdsvis høy tillit mellom pressen og politikerne og at man kan forvente å bli fremstilt på en rettferdig måte om man slipper pressen innpå seg.

Et slikt tillitsforhold har tatt lang tid å bygge opp, men vil ta veldig kort tid å rive ned når politikere som velger å vise pressefolk tillit gjennom å la et dokumentarteam filme dem i flere måneder, ender opp med et journalistisk produkt som kun omhandler bagatellmessige feil og utdriting.

Dokumentaren minner mest om en åttendeklassing som har fått lov til å ha arbeidsuke på en femstjerners restaurant – en unik mulighet til å lære om matlaging, matkultur og kundebehandling – men som, når han kommer tilbake til skoleklassen og skal fortelle hva han har lært, ikke har annet enn å fortelle enn at en av kokkene en gang ikke ventet til vannet var ordentlig varmt da han vasket hendene. Det er ikke sikkert restauranten åpner for arbeidsuke igjen med det første. Det burde være til ettertanke for NRK.

Dessuten: Skulle man først fått noe politisk ut av bruduljene med bilkjøringen, burde det vært dette: Det er blitt kul umulig å navigere lovlig i Kvadraturen.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden