Mediekritikk

NTB retusjerer Mao

Massemorderen i særklasse hylles fremdeles i Kina, og hans forbrytelser retusjeres vekk av NTB.

Bilde: Pixabay CC0 Creative Commons.

Mao døde for 41 år siden. NTB er opptatt av å fortelle at han var storrøyker og ble balsamert. Ikke et ord om at han er ansvarlig for historiens største folkemord. RETTET.

Mange aviser har en spalte som heter ”Det hendte” eller ”På denne dag”, basert på meldinger fra NTB. I dag la jeg merke til en omtale av Mao Zedong.

NTB-meldingen, gjengitt blant annet i Dagsavisen og Aftenposten, har to deler. Den første er hans sykehistorie: Han var storrøyker, led kanskje av Parkinsons og ble rammet av tre hjerteattakk. Den andre forteller at han ble balsamert og lagt i et eget mausoleum på Den Himmelske Freds plass. Ingenting om hva han gjorde eller sto for, utover at han var ”Kinas statsleder gjennom 28 år”.

Fredrikstad Blad har også en spalte kalt «Dagen i dag». Den er en noe lengre, kronologisk gjennomgang av hans biografi, der prosessen frem til han overtok makten i Kina i 1949 tar mest plass. Det etterfølges av:

”Mao la opp en utviklingsmodell for Kina, bygd på selvberging og kollektiv-isering. Mao gikk av som statsleder i 1959, men fortsatte som partiformann. Han innledet i 1966 Den store proletariske kulturrevolusjonen for å revolusjonere samfunnet og fjerne høyrefløyen i KKP. Han var Kinas ubestridte leder til sin død, hans politiske tenkning ble gjort til landets og partiets ideologiske grunnlag.”

Maos regime er, blant annet gjennom nevnte ”selvberging og kollektivisering”, ansvarlig for den største menneskeskapte hungerskatastrofen i verden. Anslagsvis 30 til 60 millioner mennesker døde mellom 1958 og 1962 som direkte eller indirekte følge av Maos politikk. (Se min omtale av Frank Dikötters bok om Det Store Spranget Fremover).  Dette er det største folkemordet i historien, og Mao er personlig ansvarlig.

Men hva betyr vel det, sammenlignet med å bruke plass til å opplyse om at Maos gravsted ”ble oppført med materialer fra alle hjørner av Kina”.

Kulturrevolusjonen som ”fjernet høyrefløyen”, drepte, fengslet, torturerte og ydmyket alle – mange millioner av dem, som kunne mistenkes for å ha en selvstendig tanke i hodet, selv etter at slike folk ble rensket ut under Det Store Spranget.

Men hvorfor henge seg opp i slike detaljer, når vi kan isteden kan spekulere i om Mao led av Parkinsons sykdom?

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord.

I opprinnelig versjon av denne artikkelen ble artikkelen i Fredrikstad Blad tilskrevet NTB. Det er ikke korrekt, og jeg beklager dette. Artikkelen er oppdatert 10. september for å reflektere dette. 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden