Nyhet

NTNU-forsker fikk kraftig kritikk etter intervju til Resett

Leder ved Institutt for sosialt arbeid (ISA) ved NTNU, Riina Kiik, refset førsteamanuensis Øyvind Eikrem etter at han lot seg intervjue i Resett.

Bilde: Wikipedia

- Så langt ute på jordet med hensyn til sin styringsrett, at jeg blir skremt, skriver advokat Jon Wessel-Aas på Facebook.

Utgangspunktet for saken er et intervju Øyvind Eikrem, som er førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid (ISA) ved NTNU, gav til Resett i forbindelse med dobbeltdrapet i Trondheim sist uke.

Der knyttet forskeren, som er antropolog og psykolog, drapet til innvandringspolitikken som føres. Han uttalte seg også kritisk om det norske ordskiftet, og sa at det er tabubelagt å knytte kulturelle faktorer til vold i innvandrermiljøer.

I følge Universitetsavisa mottok Eikrem dagen etter at intervjuet ble publisert en e-post fra instituttleder Riina Kiik. I eposten skriver Kiik at han med intervjuet skal “ha skadet hele instituttets omdømme”.

Senere samme dag møtte Eikrem på instituttlederens kontor. Her skal instituttlederen, i følge Eikrem, ha vært svært sint og gjentatt anklagen om at Eikrem hadde skadet instituttets omdømme og posisjon.

Eikrem skal også ha mottatt en epost fra instituttets nestleder Edgar Marthinsen, hvor han blant annet skriver at «som kollega og ansvarlig for forskning reagerer jeg på din kommentar på Resett.»

Videre anklages han for ikke å overholde instituttets verdinormer, og at uttalelsene hans etter nestlederens konklusjon,«…ikke harmonerer med et av våre viktigste standpunkter; respekt og anerkjennelse.»

Ytringsfrihetseksperter kritiske

Det får flere ytringsfrihetseksperter til å rase.

På sin Facebook-side skriver Anine Kierulf, som er fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, NIM, følgende:

“Instituttets omdømme! Måtte dette være ett enkeltstående eksempel på hvor langt omdømmetenkningen ved våre universiteter kan fjerne forståelsen for grunnleggende akademiske friheter. Uavhengig av om de uttaler seg til seriøse aviser, sutreblogger eller sosialmediale kranglefanter, har vitenskapelig ansatte selvsagt lov til å drive forskningsformidling der de selv velger.”

Også advokat Jon Wessel-Aas, som har ytringsfrihet som arbeidsfelt, reagerer sterkt på hendelsen. “Hva går det av slike arbeidsgivere? Slik dette er beskrevet, er instituttledelsen så langt ute på jordet med hensyn til sin styringsrett, at jeg blir skremt. Ytringene hans ligger innholdsmessig godt innenfor hans akademiske ytringsfrihet, og det gjelder selvsagt uavhengig av om han ytrer seg via en voksen avis eller en pubertal blogg.”

Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania mener at dette minner om praksis på kinesiske universiteter, der forskere i en lang periode utsatt for kadervurderinger når de begikk høyreavvik og andre ideologiske feiltagelser.” Ny-mccarthyisme? spør han retorisk.

Han utdyper i et senere innlegg: «Taket for ytringer ved akademiske institusjoner bør være skyhøye. Grensen er der loven definerer den, ikke der ubehaget med å bli utfordret og uenighet starter. Et viktig samfunnsoppdrag er å delta i samfunnsdebatten uten å frykte for ubehag og irettesettelser fra kolleger.»

Rektor støtter Eikrem

Rektor Gunnar Bovim går imidlertid mot instituttstyrer Riina Kiik, samt instituttets nestleder Edgar Martinsens utfall mot forskeren.

– Jeg kan ikke se at man ikke skal kunne la seg intervjue av Resett. Alle nettsteder som holder seg innenfor loven må kunne være tillatte samtalepartnere for NTNU-ansatte, sier rektor Gunnar Bovim til Universitetsavisa.

På spørsmål til instituttleder Riina Kiik om hvordan hun stiller seg til kommentarene mot hennes reaksjon av Eikrems uttalelser til Resett, skriver Kiik til Minerva at det er dekan ved universitetet som tar seg av kommunikasjon om Eikrems sak.

Instituttets nestleder Edgar Marthinsen sier til Minerva at han mener hans epost til Eikrem er tatt ut av kontekst i Universitetsavisas fremstillingen av denne.

– Jeg har ikke nektet han å si hva han vil, men jeg har en annen holdning, som jeg har uttrykt. Dette er det jeg har sendt ham, men jeg blir åpenbart ikke sitert slik at konteksten blir med.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden