Nyhet

Ny algoritme skal jakte på transfobi på internett

Andrea James har startet Kickstarter-kampanjen The Transphobia Project.

Bilde: Skjermbilde via Kickstarter.

Amerikansk aktivist vil utvikle en teknologi som skal kartlegge fordomsfull omtale av transpersoner.

Ved hjelp av en Kickstarter-kampanje vil den amerikanske forfatteren og aktivisten Andrea James utvikle en ny teknologi som skal kartlegge medier, organisasjoner og skribenter som skriver om kjønnsidentitet på en fordomsfull måte. 

Teknologien, som går under navnet The Transphobia Project, skal også avdekke forbindelser mellom aktørene. Hver gang noen publiserer en artikkel om denne tematikken skal verktøyet generere en «t-indeks». T-indeksen skal ifølge James’ beskrivelse på Kickstarter gjelde både for skribenten, mediehuset som publiserte artikkelen og organisasjonene som finansierer mediehuset. På den måten vil det oppstå mønstre og sammenhenger, og de som har en høyere t-indeks vil bli mer synlige i kartet. 

Andrea James har tidligere laget visuelle datapresentasjoner (infographics) for Chicago Tribune og står blant annet bak nettsiden transgendermap.com, der hun har gjort utdanningsressurser om transseksualitet tilgjengelig for offentligheten.

Sådde tvil om kjønnsbekreftende behandlig

I en reportasje i Kickstarter Magazine publisert via Medium forteller James om bakgrunnen for The Transphobia Project: 

I en forsidesak i avisen The Atlantic ble det foreslått at det ikke finnes vitenskapelige bevis for at leger bør gi kjønnsbekreftende behandling til transkjønnede ungdommer. 

Ifølge forskere som har kartlagt forskningen på behandling av transseksuelle ungdommer, her ved Cornell University, er det imidlertid bred konsensus om at kjønnsbekreftende behandling bedrer ungdommenes psykiske helse og minsker risikoen for selvmord. 

Det amerikanske instituttet for barneleger (American Academy of Pediatrics) oppfordrer leger og foreldre til å støtte og bekrefte et barns kjønnsidentitet. 

Artikkelen i The Atlantic møtte massiv motstand blant transaktivister. Mange mente at den – ved å fremstå som balansert – i praksis baserte seg på fordommer mot transpersoner. James innså ifølge henne selv at slike fordommer knapt begrenser seg til et medium eller en journalist, og ville undersøke fenomenet på makronivå. 

Alle som skriver om temaet får tildelt en t-indeks.

Kickstarter

Fikk stengt en barneklinikk

Målet med The Transphobia Project er ifølge James at man skal kunne tenke på dette temaet på nye måter og kunne ansvarliggjøre folk på bakgrunn av det de skriver. I tillegg vil hun, ifølge folkefinansieringssiden, «kanskje kunne få et par stykker oppsagt». 

Det har James oppnådd tidligere. I 2003 laget hun et interaktivt kart som identifiserte forskere og organisasjoner som behandlet transkjønnede ungdommer som en sykdom og ga såkalt ikke-bekreftende behandling. Kartet viste at mange av nøkkelpersonene som forfektet en slik behandlingsmetode hørte til ved en barneklinikk i Toronto. Etter langvarig press fra James og andre aktivister ble klinikken satt under offentlig etterforskning, og den ble stengt i 2015.  

Ikke helt nøyaktig

James erkjenner at en slik algoritme ikke kan være helt nøyaktig, og understreker at selv om du scorer høyt på t-indeksen, betyr ikke det at du er transfob. Som eksempel nevner hun at også hun selv scorer relativt høyt på indeksen fordi hun har skrevet mye om transpersoner. 

James sier hun håper at hun kan ha verktøyet klart i løpet av 2020. Så langt har prosjektet samlet inn 177000 kroner i folkefinansiering, noe som er nesten ti ganger mer enn det opprinnelige målet. 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden