Utenriks

Nytt bunnivå for tyske sosialdemokrater

Partileder for de tyske sosialdemokratene Martin Schulz forbereder seg på partikongress i motgang.

Bilde: Max Pixel

I opptakten til ekstraordinær partikongress for de tyske sosialdemokratene måles partiet til rekordlave 18,5 prosent.

I en meningsmåling gjennomført av det tyske meningsmålingsinstituttet INSA måles de tyske sosialdemokratene til kun 18,5 prosents oppslutning. Målingen er tatt opp med 2000 respondenter mellom 12. og 15. Januar. Dette er det laveste nivået Sosialdemokratene noen gang er målt til hos dette instituttet.

Meningsmålingen er tatt opp i kjølevannet av at Sosialdemokratenes leder Martin Schulz har gjenåpnet muligheten for en ny storkoalisjon mellom Sosialdemokratene og Angela Merkels CDU, etter å tidligere har lukket døren for dette alternativet. Skulle forhandlingene mellom de to partene føre frem vil Merkel og Schulz på nytt danne regjering i Tyskland på bakgrunn av det som vil være de svakeste resultatene for sine respektive partier siden henholdsvis 1949 for CDU og 1933 for SPD.

For øyeblikket er SPDs leder Martin Schulz på reise gjennom Tyskland for å samle støtte til danne en ny koalisjon med CDU/CSU, som skal behandles på ekstraordinær partikongress i Bonn på søndag. Dersom Schulz ikke skulle evne å få med sitt eget parti på en ny koalisjon med Merkel, vil samtlige muligheter for å danne en flertallsregjering i Tyskland ha feilet, og det gjenstående alternativet vil mest sannsynlig være nyvalg.

For øyeblikket kjemper Martin Schulz derfor for mer enn bare sin egen politiske fremtid. Skulle forhandlingene falle sammen, ville dette også være et betydelig tilbakeslag for Angela Merkel, som allerede har mislyktes med sitt første forsøk på å danne ny regjering med Fridemokratene og De Grønne.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden