Skråblikk

Nytt direktiv til lærere i Oslo: – Kritikk av fulle, skulkende russ er oppsigelsesgrunn

Russebuss og god stemning, en stemning det skal bli ulovlig for lærere i Oslo-skolen å kritisere, hvis russen og Utdanningsetaten får det som de vil.

Bilde: Wikimedia commons

Hvis lærere sier noe negativt om russefeiringen, kan arbeidsgiver true med sanksjoner.

I forrige uke ble det kjent at Ulsrud videregående skole har opprettet personalsak mot lektor Simon Malkenes etter hans opptreden i Dagsnytt 18 på NRK 5. mars. Malkenes skildret en norsktime med støy og uro, og de bråkete elevene skal ha kjent seg igjen i beskrivelsen og blitt svært krenket.

Enkelte har hevdet at skoleledelsen var aktivt involvert i å oppmuntre elevene til å klage, og til å formulere svarinnlegget som ble sendt til avisen. Onde tunger antyder til og med at både skoleledelsen og Utdanningsetaten her så muligheten til å kvitte seg med en brysom kritiker.

Men nå tar Utdanningsetaten i Oslo grep som viser at dette virkelig ikke handler om å svekke ytringsfriheten for interne kritikere, men snarere om å beskytte den svakeste av alle grupper – elevene. Og alle mest sårbare er vårt kjæreste vårtegn: russen.

I et internt notatet til samtlige lærere i videregående skole, som bærer den talende tittelen «Munnkurv for alle, ikke bare for politisk brysomme kritikere!» står det:«Russetiden er en periode med fyll, bråk, skulk og hærverk på skolene. Da er det viktig at lærere trør varsomt og ikke kritiserer dette slik at noen blir krenket». Det går også frem at brudd på disse retningene vil regnes som oppsigelsesgrunn.

Notatet er blitt til i samarbeid med russestyret i Oslo.

– Jeg signaliserer en ytringsmulighet

– Lærere har som alle andre ytringsfrihet. Det er selvsagt og helt grunnleggende for oss! Men det er viktig å unngå å krenke dem som har mindre makt, eller som av ulike grunner er særlig sårbare, for eksempel på grunn av høy promille, sier direktør i Utdanningsetaten, Astrid Søgnen til Minerva.

– Men russ er vel voksne mennesker? Skal dere virkelig behandle dem som snøfnugg?

– Det er morsomt at du bruker det ordet, for vi har faktisk et prosjekt gående som heter «Prosjekt Snøfnugg». Tanken er at alle elevene er unike, akkurat som hvert snøfnugg er unikt – og ukrenkelig.

– Så du gir egne ansatte munnkurv?

– Det vil jeg ikke si. Det er et veldig gammeldags ord. Det vil fremdeles være lov å få utløp for frustrasjon på lærerværelset. Det er derfor vi har lærerværelser. Men lærere skal ikke skal delta i noen offentlig debatt om russefeiringen som kan gi et uheldig inntrykk av skolehverdagen i Oslo.

– Det vil si at du begrenser deres ytringsfrihet – hvis de skulle inviteres til debatt om russetiden?

– Jeg vil heller si at jeg signaliserer en alternativ ytringsmulighet. Det viktigste er å styrke trepartssamarbeidet i skolen, det vil si mellom meg selv, lærerne og elevene. To av disse partene er tjent med at russefeiringen og Osloskolen kommer i et heldig lys, og den tredje parten, lærerne, er i alle fall ikke tjent med noen personalsak. Det er litt vinn-vinn, dette her.

Støtte fra russen

Utdanningsdirektøren får støtte fra russen. Både terrorsjef Hedda Høibraaten og etanolkoordinator Joakim Nesefjorden har sittet i utvalget som utarbeidet de nye reglene. De er glade for å bli tatt på alvor.

– Russetiden betyr mye for oss, og vi investerer både CV-en vår og mange penger i feiringen. Jeg tror mange av lærerne, som til dels er gamle, ikke forstår at russetiden betyr mye mer for oss enn den gjorde da de var unge rundt år 2000, sier Høibraaten.

– Vi har et kjøleskap som har plass til to hundre øl i bussen vår, kan Nesefjorden fortelle.

– Går russefeiringen utover skolen?

– Å være russ er på en måte som en heltidsjobb, i tillegg til skole. Man skal bygge nettverk, utvikle konsept, kjøpe buss, lære økonomi og pugge Vegtrafikkloven. På toppen av det hele kommer det kanskje en heldagsprøve i Haugtussa av Arne Garborg. Da er vi sykt stresset, og da må ikke lærerne krenke oss, fortsetter Hedda Høibraaten.

– Det er så sykt lættis. Vi har en fyr på bussen vår som fikk black out sist helg. Han husker ikke noe, men våknet med både klamydia, gonoré og sånne lus, forteller Nesefjorden.

– Hva om lærere opplever at russetiden forstyrrer og forsinker undervisningen?

– Da må de lære å jobbe med seg selv. Jeg tror forskning viser at de som er russ, tar høyere utdannelse enn de som ikke er det. Og når du lærer å drive buss, feste og gjøre skolearbeid på én gang, øver du opp de hjernecellene som er gode på multitasking og det er veldig etterspurt i arbeidslivet, sier Høibraaten.

– Dessuten er du ikke i stand til å forstyrre når du har 1,5 i promille og ikke har sovet på to døgn, sier Nesefjorden.

Kritiske elever

Men ikke alle avgangselever er like begeistret for de nye retningslinjene.

Leder for gruppen Kattas kvasiintellektuelle  refleksive raddiser (KKRR) ved Oslo Katedralskole, Hedvig Andrea Hoel Weidemann, sier til Minerva at hun mener det må være anledning til å kritisere russen.

– Ikke bare er russefeiringen et uttrykk for det Adorno kalte kulturindustrien og Thorstein Veblen kalte conspicuous consumption – og beklager at jeg blander konseptene litt her; det er også hyklersk av et system som opprettholdes gjennom å utøve strukturell vold mot elevene, plutselig å late som om de bryr seg om om vi er krenket, forteller hun.

– Strukturell vold?

– Jeg mener man må kunne diskutere om nasjonale prøver, rangeringer, tester, prestasjonsbasert lønn for rektorer, prøver, lekser og annen reinspikka høyrepolitikk er vold, ja, sier Weidemann.

Denne strukturelle volden overgår i følge Weidemann den Malkenes utsatte sine elever for i Dagsnytt 18.

Minerva har bedt Søgnen om en kommentar til Weidemanns kritikk. I en epost sendt via sin advokat skriver Søgnen:

«Weidemann er i samråd med Omskoleringsetaten overflyttet til en privat skole finansiert av et interkommunalt aksjeselskap, hvor hun har fått Simon Malkenes som lærer. Kommunen kan derfor dessverre ikke kommentere anklagene fra Weidemann, da hen ikke lenger elev ved Oslo-skolen.

PS: Selv om det er riktig at elektroniske spor peker på en datamaskin som tilhører ledelsen ved Ulsrud videregående skole, er det ikke skoleledelsen som på ordre fra Utdanningsetaten har sendt den anonyme tekstmeldingen til Weidemann hvor det står· ‘Vi har lyst på fitta di’.»

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden