KOMMENTAR

Oljefondet og petroleumsutvinning blir etterhvert ikke nok til å dekke galopperende utgiftsøkninger.
Oljefondet og petroleumsutvinning blir etterhvert ikke nok til å dekke galopperende utgiftsøkninger.

100 milliarder kan kuttes

Det er grunn til å være bekymret for den sterke veksten i offentlige utgifter. Her er konkrete forslag til hvordan de kan kuttes.

Publisert   Sist oppdatert

Minerva har en i serie artikler sett nærmere på den voldsomme økningen i offentlige utgifter i Norge de senere år, ikke minst under den nåværende regjeringen. Mens våre naboland har redusert statens andel av BNP, har den økt kraftig i Norge. Mange er bekymret for denne økningen, særlig fordi vi nå står i startgropen for en kraftig økning i andelen eldre i Norge, som vil øke de offentlige utgiftene til pensjoner, helse og eldreomsorg betydelig.

Men sjelden ledsages en slik bekymring av konkrete kuttforslag som monner. Nedenfor tar jeg for meg noen slike, som til sammen gir en reduksjon i offentlige utgifter med 100 milliarder kroner i året.

Selv med en slik betydelig samlet sum er alle kuttforslagene nedenfor moderate: Selv etter kuttene vil bevilgningene være på minst like høyt nivå som land det er naturlig å sammenligne med, og mange ytelser og overføringer vil ha minst like god realverdi som i dag eller for få år siden. På sentrale områder som helse og eldreomsorg har jeg ikke kuttet en krone.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her