Nyhet

– Også kristne forfølges i Kina

En mann demonstrerer mot det kinesiske kommunistpartiets religiøse forfølgelse i New York 2008.

Bilde: David Robert Bliwas/Creative Commons

Bibler konfiskeres og troende arresteres på et nivå som vi ikke har sett på flere tiår. Generalsekretær i Åpne dører, Morten Askeland, mener forfølgelse av kristne i Kina får for lite oppmerksomhet.

Da Aftenposten sist uke spurte representanter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité om de planla å ta opp menneskerettigheter under ukens Kina-besøk, var responsen fra storpartiene lunken:

Selv om Aftenposten påpekte at «opp mot én million uigurer og andre minoritetsgrupper i Xinjiang-regionen er blitt plassert i «omskoleringsleirer», hadde komitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) sist mandag enda ikke bestemt seg for for hva hun skal si. Representanter for regjeringspartiene Høyre og Frp valgte også en forsiktig tilnærming.

Komiteens nestleder Christian Tybring-Gjedde sa imidlertid at «…Kina har mange utfordringer, inkludert fra separatister. Det vil ikke være naturlig for oss å ta opp menneskerettighetsspørsmål.»

Generalsekretær i Åpne Dører Morten Askeland reagerer både på politikernes unnfallenhet, og på Aftenpostens fremstilling av religiøs forfølgelse i Kina.

En bredere trend

Etter at det under en FN-høring i august ble påstått at opp mot én million uighurer kan være fengslet i interneringsleire i Xinjiang-provinsen nordvest i Kina, har landets bruk av «omskoleringsleire» fått mye oppmerksomhet.

Uighurene er en muslimsk etnisk minoritet. Uighur-aktivister knyttes til flere terroraksjoner i regionen det seneste tiåret, og de anklages for å ønske å løsrive seg fra Kina. Ved siden av masseinternering uten lov og dom, anklages kinesiske myndigheter anklages for kollektiv avstraffelse og tortur.

Forfølgelsen av uighurer er uttrykk for en bredere trend, påpeker imidlertid Morten Askeland fra Åpne Dører til Minerva. Han kritiserer samtidig Aftenposten for ubalanse i fremstillingen av menneskerettighetssituasjonen i Kina.

Forfølgelse av kristne

– I artikkelen snakkes det, rettmessig, om uighurenes situasjon. Uighurene teller rundt 10 millioner, og opplever stor urett og hardt press. Men vi synes det er en ubalanse i artikkelen at det ikke nevnes at de kristne som i antall teller rundt 100 millioner (forsiktige tall), opplever en tilstramming og forfølgelse – i varierende grad, alt etter hvilken provins, sier han til Minerva.

Dette spesielt etter nytt lovverk som trådte i kraft 1. februar 2018, påpeker han.

I juni skrev Washington Times at menneskerettighetsgrupper advarte om at forfølgelsen av kristne og andre religiøse minoriteter nå var på sitt verste siden Kulturrevolusjonen.

– Bibler konfiskeres og troende arresteres på et nivå som vi ikke har sett på flere tiår, sa lederen for ChinaAid, Mr. Fu, til avisen. Mr. Fu omtalte President Xi Jinpings aggressive ideologiske vekkelsesbølge i landet som «en liten kulturrevolusjon.”

I februar innførte Kina nye lover som krever at gudshus må registrere seg hos myndighetene. En nylig rapport fra Council of Foreign Relations peker på at en religiøs vekkelsesbølge i Kina har ført til at det kinesiske kommunistpartiet strammer grepet.

Ved tusenårsskiftet ble det kinesiske kommunistpartiet anklaget for omfattende internering av Falun Gong-tilhengere. Kinesiske myndigheter ble anklaget for å ha drept og høstet organer fra 65 000 Falun Gong-tilhengere i årene 2000-2008.

President Xi Jinping har siden 2012 har tatt Kina i en enda mer autoritær ideologisk retning.

Viktige Kina

Utenriks- og forsvarskomités Kina-reise er det første siden at forholdet mellom Kina og Norge ble normalisert i 2016, etter en lang diplomatisk prosess.

Kinesiske myndigheter brøt all politisk kontakt med Norge i 2010 etter at den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris. Som en stadig viktigere økonomisk og politisk stormakt, anses Kina som en viktig internasjonal aktør.

– Dersom politikerne av frykt velger å se mellom fingrene på menneskerettighetsbrudd og begrensning i trosfriheten, er det trist, mener imidlertid Askeland.

– Vi skulle ønske at de turde å ta opp menneskerettigheter generelt og trosfrihet spesielt. Siden det har vært et økende press på kristne den siste tiden, mener vi at de burde ta det inn i samtalen der det kunne passe.

Hva er Åpne Dørers kommentar til Tybring-Gjeddes påstand om at Kinas forfølgelse av minoritetsgrupper er basert på en legitim håndtering av separatister?

– Slik vi leser Tybring-Gjeddes svar, så ser det ut til at han har spesifikt Xinjiang i tankene, der majoriteten av uighurer bor. I denne provinsen blir kristne og uighurer i praksis behandlet på samme måte, sier Askeland.

Aftenpostens spørrerunde viser at holdningen er en annen i småpartiene. Både Abid Radja (V) og Audun Lysbakken (SV) sier at de ønsker å ta opp slike tema med kinesiske myndigheter.

-Vi berømmer Abid Radja som vil benytte muligheten til å tale uighrenes sak, og håper han også setter søkelys på trosfrihet, er Askelands kommentar til det.

Separatisme?

Minerva avventer svar fra Tybring-Gjedde på spørsmål om han fortsatt står ved utsagnet om at religiøs forfølgelse i Kina ikke bør tas opp, på grunn av at det dreier seg om «utfordringer fra separatister».

Tybring-Gjedde har heller enda ikke svart på hva han tenker om at trosforfølgelsen er et resultat av en kommunistisk vekkelsesbølge i det kinesiske kommunistpartiet.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden