Også nye Deichmans fasade er betydelig endret

En glatt fasade med lysgjennomskinnelig nanogel ble trukket frem i vinnerkonseptet for Deichman. Underveis ble det endret til glass og kompositt på grunn av miljøkrav, uten noen debatt om estetikken.

Publisert   Sist oppdatert

Minerva skrev nylig om hvorfor Munchmuseets fasade ble grunnleggende forskjellig fra arkitektenes forslag. Mens visjonen var at Lambda skulle være et reflekterende lystårn, gjorde krav om klimatilpasning at man valgte perforert aluminium i stedet for glass. Og på grunn av krav til at omgivelsene ikke skulle blendes, ble overflaten matt.  

Men på illustrasjonene som florerte i mediene, var fasaden fremdeles lysende og reflekterende. Da bygget til slutt reiste seg, var det mange som ble overrasket – også politikerne i bystyret, som sto bak vedtaket om Lambda. Selv om man var klar over at materialet på et tidspunkt ble endret fra glass til aluminium, var det tydelig at konsekvensene for utseendet hadde gått de fleste hus forbi.

Deichman-fasaden

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her