Spaltist

Om Listhaugs korsfestelse – og hyklerne på høyre og venstre side

Du godtar, eller du godtar ikke. Din side har ingen spesiell stilling i saken, skriver Espen Goffeng.

Bilde: Pedro Orrente (1580–1645): La Crucifixión

Reaksjonene på det nattlige Listhaug-portrettet i Bergen har vist med grotesk tydelighet at både til høyre og til venstre verdsettes ytringsfriheten bare så lenge den ikke rammer din side.

Det er så mange speil i gatene i dag at det skal bli vrient å finne frem til jobben. Folk kommer til å kjøre fjeset i eget speilbilde ad nauseam. Så ta med deg en tampong eller to ut døra i dag. Det er effektivt mot neseblod grunnet speilbildekræsj. Og spis godt til frokost. For her ligger hykleriet ankeldypt som et slags grøttjukt Higgs-felt i gatene, og gjør det tungt å dra bena etter seg.

For hva annet kan man si etter det nattlige Listhaug-portrettet? Mange i «dette må de lære seg å tåle»-gjengen har jo nå truffet grensen for sin tål. Den hellige ytringsfriheten er blitt utytret. Der Thomas Knarviks herjinger med politikere og samfunnsdebattanter og Muhammed-tegninger med eller uten bombeturban og grisehale sees på som enhver tegners selvfølgelige frihet, er Listhaug-maleriet av gatekunstneren kjent under forkortelsen AFK både «uakseptabelt», «stygt», «hatefullt» og «nedrig». Bare for å nevne noen av de åh, så mange superlativene som strøs omkring i dag.

Disse sinna-reaksjonene er like gjennomsiktige som den neglisjeen AFK ikke malte over den korsfestede Listhaugs yppige bryster. For leksa her er egentlig ganske enkel: du godtar, eller du godtar ikke. Din side har ingen spesiell stilling i saken. Så lukk munnen din nå, og tenk over hvor lite sint du var da Knarvik tegnet Hadia og Trond.

Men.

I går kunne jeg også lese at reaksjonene på verket – som visstnok inkluderer drapstrusler og forslag om boikott av aviser – er noe vi «sjeldent har sett maken til». Dette er jo rent tøv. Og man skal ha bodd under adskillige tonn med stein i noen år om dette er første gang man ser slike reaksjoner. For hvor var du da William Nygaard ble skutt? Eller da Universitetsplassen var full av protestanter grunnet tegninger? Eller da redaktør Selbekk skulle boikottes? Du vet at vi ikke må tilbake til krigen for å finne tilfeller av at norske bokhandler er blitt påtent?

Så lukk munnen din nå, og tenk over hvordan du hadde reagert om maleriet viste Hadia Tajik med hijab på.

For selvsagt har vi en hel del semi-profesjonelle utfreakere som nå lar seg underholde av at noen andre enn dem selv for en gangs skyld lar seg utfreake. De som ler av dem som er krenket i dag, er ofte de som lot seg krenke stygt i går. Var du blant dem som reagerte med forferdelse, -fjamselse eller -bannelse på grunn av Muhammed-tegninger og Knarvik-apekatter, så har din skadefryd i dag ikke et ben å stå på. Du har vært der flere ganger selv. Snakk om å slå seg i fjeset med sin egen Hebdo.

Disse skadefryd-reaksjonene er like selvgode som de talløse prisutdelingene i reklamebransjen. For leksa her er egentlig ganske enkel: du godtar, eller du godtar ikke. Din side har ingen spesiell stilling i saken. Så lukk munnen din nå, og tenk over hvordan du hadde reagert om maleriet viste Hadia Tajik med hijab på.

Alle feller er nemlig fulle fra topp til tå. Folk har gått i dem fra alle kanter. Det ligger tre lag med diverse samfunnsdebattanter og kommentatorer i bunnen av bjørnehullet. Og i desperat søken etter kroppsdeler å bite i der nede i kaoset, finner tennene oftest bare egne tær og fingre.

Hva mener forresten Ottar? Er ikke dette slutshaming? Kvinneutnyttelse? Hvor er anti-mote-folket? Er ikke den fjonge formen på bildet stereotyping og kroppspress? Hvor er templene? For er ikke tegningen en dulgt påminnelse om at jødene korsfestet Jesus, eller noe lignende konspiratorisk og hatefullt? Det er i det minste litt godt å se at en del av kristenfolket har funnet drivet. Listhaug har jo korset på seg. Nå har de fått en sjans til å vise at de er like kristne som muslimene er muslimske.

Men gu’bedre hvor godt det er ikke å ha noen partiaffiliasjon akkurat nå.

Det ække lett å værra norrmann om dagen, skujeisi. Dette skjedde jo samme dagen som den israelske ambassadøren i Norge kunne fortelle oss at vi er «etterkommere av Quisling». Er du ikke rasist, så er du jødehater. Og er du ikke det, så er du landshater. Og er du ikke det, så er du selvhater. Er du ikke plassert i en hatboks enda? Schlapp av. Det er bare fordi vi ikke har hatt tid til deg foreløpig. Med mindre du er mann, for da er du jo obligatorisk kvinnehater.

Hat. Det seiler opp som det mest innholdsløse ordet vi har.

Og nå tenker du sikkert at det er da ingen på «din side» som reagerer/har reagert slik jeg så treffsikkert og penetrerende har beskrevet her med min magiske overdommerpenn. Å, joda! Det er det det, så. Og din manglende evne til å se akkurat det bør avstedkomme en tur i tenkeboksen.

Men gu’bedre hvor godt det er ikke å ha noen partiaffiliasjon akkurat nå. Den utskjelte midten – hvor den nå enn i all verden befinner seg – har gode dager. Popcornfaktoren stiger proporsjonalt med fistelstemmen i samfunnsdebatten, og sofaen er lang, dyp og myk.

Kom og sitt ned! Vi har både kald øl og glutenfritt vann å tilby. Det er plass nok rett der borte mellom Jonathan Haidt og Viggo Venneløs.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden