Minerva

Oppfør deg, ellers blir du en voldtektsmann

I sommer har voldtekt blitt et problem for menn. Her er fem tips til hva du kan si til sønnen din.

De siste årene har vi sett en økning i anmeldte voldtekter, og økt oppmerksomhet om voldtekt gjør at flere jenter nå tør å stå fram med historier om overgrep. Det er veldig bra.

Sammen med sommerens voldtektsdebatt bør utviklingen skremme menn i alle aldre, særlig 17- åringene.

Offentlig gapestokk for voldtekssiktede er ikke bra for rettsikkerheten, og framover vil mange menn lære på den harde måten hva slags samfunnsproblem voldtekt er blitt. I voldtektssaker finnes det nemlig ikke lenger bare et offer og en anonym gjerningsmann. Begår man voldtekt, er det en reell risiko for å bli hengt ut offentlig.

Derfor, til deg som har en sønn som er russ neste år eller deltar på fadderuke: For å beskytte ham, bør du ta en alvorsprat med ham og forklare hvor belastende det er å bli anklaget, anmeldt eller dømt for voldtekt.

Er du usikker på hva du skal si, har jeg noen forslag:

  1. «Gutten min, ikke drikk så mye i kveld. Det er lett å mistolke signaler fra jenter i fylla. Pass deg så du ikke våkner du opp som en voldtektsmann.”
  2. “Hun kan være så kul hun bare vil og virke keen, men skaff deg et klart ja. Det er det eneste som sikrer deg mot å begå voldtekt.»
  3. “Ikke videresend bilder av jenter, uansett hvor mange andre som gjør det eller hvor gøy det er. Da er du en drittsekk, og du kan bli dømt for besittelse av barneporno.”
  4. “To år i fengsel for voldtekt er et kjipt hull i CV-en din.”
  5. «Oppfør deg på fest. Ingen vil være sammen med en voldtektsmann.»

Voldtekt er en forferdelig forbrytelse, og politi og rettsvesen bør domfelle flere. Men målet er ikke bare flere dommer og strengere straffer, det er også færre voldtekter.

Skolen må ta ansvar for å gi elevene økt kunnskap og forståelse for problematikken, men du som forelder kan også beskytte sønnen din. Lær ham at nei betyr nei, at ja betyr ja, og snakk om de potensielle konsekvensene for ham selv og jenta.

Også sønnen din må ta forholdsregler. Det har døtre alltid gjort.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden