Politikk

Oppgjøret med det republikanske partiet

Republikanerne evner ikke å stoppe den autoritære og anti-demokratiske Trump. Derfor må norsk høyreside ta avstand fra det republikanske partiet.

Sentrale skikkelser i det norske liberalkonservative miljøet har lenge kritisert den norske venstresiden for dens manglende, eller i det minste tafatte, oppgjør med historiske sympatier for autoritære ledere. Jeg har vært enig i denne kritikken, som har vært – og fortsatt er – berettiget. Nå er tiden inne for at norske liberalkonservative revurderer sine sympatier for det republikanske partiet.

Trump har autoritære trekk

Det er ingen tvil om at Donald Trump har autoritære trekk. Civitas Bård Larsen har beskrevet dette treffende i teksten «Er Donald Trump fascist?» i VG 10. august:

«Trump er tilsynelatende ikke kapabel til å håndtere demokratiets grunnleggende krav til politisk fingerfølelse og forhandlingsevne. Trump er ikke skrudd sammen som demokrat («I alone can fix it»). Ved å betrakte Trumps adferd er det nærliggende å forestille seg at om han fikk diktaturet servert på et sølvfat ville han gripe det begjærlig.»

Også Minervas Jan Arild Snoen skildrer de samme trekkene godt i teksten «Den autoritære» på Minervanett 4. mars 2016.

For ett år siden var det ikke mange som trodde at republikanerne ville utnevne Donald Trump som partiets presidentkandidat. Snoen tilhørte det store flertallet av USA-kyndige nordmenn som mente at dette trygt kunne utelukkes. Men etter mitt syn er det ingen grunn til å la seg overraske av Trumps nominasjon. New York Times-spaltisten Nicholas Kristof skrev i en kommentar 11. februar i år:

«In part, I think, Republican leaders brought this on themselves. Over the decades they pried open a Pandora’s box, a toxic politics of fear and resentment, sometimes brewed with a tinge of racial animus, and they could never satisfy the unrealistic expectations that they nurtured among supporters».

Resultat av republikansk strategi

Også konservative kommentatorer har påpekt at Trump er resultatet av langvarig republikansk strategi. Den konservative talkshowverten og bloggeren Erick Erickson erkjenner dette i et intervju med The Atlantic 8. august: «The Republican Party created Donald Trump, because they made a lot of promises to their base and never kept them». Det er ikke dermed sagt at Trump er et tilsiktet resultat av republikanernes handlinger og unnlatelser, men sammenhengen er der fortsatt.

Etter mitt syn har norsk høyreside konsekvent ignorert at det republikanske lederskapet har lagt til rette for Trump. De har vært mer opptatt av å se aspektene ved republikansk politikk som den norske høyresiden selv liker: Næringslivsvennlig politikk, lave skatter og personlig ansvar. Konservative dyder som i beste fall er garnityr i Trumps valgkamp.

Trump er symptomet

Det er ikke tvilsomt at Trump spiller på tendenser som lå latente i det republikanske partiets velgermasse. Dette er nylig dokumentert i en artikkel i the New York Review of Books av Ronald B. Rapoport, Alan I. Abramowitz og Walter J. Stone, publisert 23. juni i år. Forfatterne gjennomførte en undersøkelse blant republikanske velgere, og fant følgende om flere av Trumps mest kontroversielle (og tilfeldigvis også mest autoritære) standpunkter:

«The clear answer is that they reflected the views of likely Republican voters extremely well. We asked a series of questions about Trump’s controversial proposals (banning Muslims from entering the US, building a wall on the Mexican border, and identifying and deporting illegal immigrants). On all three issues overwhelming majorities of likely Republican voters supported his positions: almost three quarters (73 percent) favored banning Muslims from entering the US, 90 percent favored identifying and deporting illegal immigrants as quickly as possible, and 85 percent favored building a wall on the Mexican border».

Det er ingen tilfeldighet at det nettopp er blant republikanske velgere at Trumps autoritære politikk har så sterk gjenklang. Det er en tabbe og en feilslutning å fremstille Trump som roten til problemet. Trumps kandidatur er symptomet på en rekke andre problemer, inkludert det republikanske etablissementets flørting med nøyaktig de samme sentimentene som er Trumps styrke.

The Southern Strategy

Republikanerne har siden 60-tallet vært opptatt av det de kaller «the Southern Strategy», og høster nå fruktene av dette i Trumps kandidatur. Det var det republikanske partiet som la grunnlaget for Trumps suksess, ved konsekvent å fremstille immigranter og muslimer som trusler mot nasjonens eksistens, samt å fremstille demokratene som i beste fall naive og i verste fall villige medløpere og femtekolonnister. «Anstendige» og «ansvarlige» republikanerne har stilltiende sett på at deres støttespillere i media, som Glenn Beck og Sean Hannity, sprer konspirasjonsteorier og vrangforestillinger om demokratene.

Norske liberalkonservative har historisk uttrykt sympatier med det republikanske partiet. Snoen støttet John McCain i 2008 (jeg nevner til Snoens forsvar at McCain førte en langt mer anstendig valgkamp enn Trump gjør nå. Men McCain valgte samtidig Sarah Palin som sin visepresidentkandidat, hvilket burde vært helt diskvalifiserende fra et norsk liberalkonservativt ståsted). Snoen har snakket varmt om Marco Rubio, og utnevnte ham i april 2015 til «Fremtiden». Civitas Eirik Løkke har lenge vært en erklært tilhenger av republikanerne (men har i år uttrykt sin støtte til Clinton). Republikanerne regnes som Høyres søsterparti. Men det er lenge siden republikanerne har vært det partiet norske liberalkonservative skulle ønske det var.

Må ta oppgjør med partiet

Nå ser vi at den norske høyresidens «favoritter» blant det republikanske etablissementet, Marco Rubio, Paul Ryan og John McCain, ikke evner å ta avstand fra Donald Trump, til tross for at mannen er autoritær, har et fullstendig uakseptabelt kvinnesyn, oppfordrer til politisk vold, og målbærer og nører opp under rasistiske holdninger. Likevel er sentrale republikanere, og partiet selv, mer opptatt av at Trump skal slå Clinton. Det er kanskje skuffende, men det er knapt nok noen overraskelse.

Det holder ikke lenger å ta avstand fra Donald Trump. Tiden er inne også for et oppgjør med partiet som skapte Trump og som nå mangler ryggraden til å prøve å stanse ham. Jeg håper i anstendighetens navn at oppegående mennesker på norsk høyreside tydelig markerer sin avstand til det republikanske partiet.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden