Politikk

– Mange opplever å bli stående alene alt for lenge mot folk som truer og hetser

Foto: Politiet i Vestfold.

Bilde: Politiet i Vestfold

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener politiets innsats mot trusler og hatkriminalitet fortsatt ikke er god nok.

I går fortalte Minerva historien om Laial Janet Ayoub, som opplevde at politiet anbefalte henne å vurdere hvor lurt det er av henne å benytte seg av ytringsfriheten. Hun anmeldte det hun opplevde som en trussel, etter å ha engasjert seg i debatter om sosial kontroll og æreskultur.
Rune Berglund Steen er leder i Antirasistisk senter. Han mener politiet er blitt bedre til å håndtere trusselsaker og rasistisk hets.
– Det er helt klart blitt bedre, men vi har stadig langt igjen før de som utsettes for dette, generelt vil oppleve at politiet er der for å beskytte dem. Mange opplever å bli stående alene alt for lenge mot folk som truer og hetser.
Rune Berglund Steen. Foto: Wikipedia.

Wikicommons

Han nevner hatkrimgruppen på Manglerud politistasjon i Oslo som et eksempel på en enhet i politiet som  jobber godt og profesjonelt med saker som gjelder hatkriminalitet, inkludert trusler og hets.
– Det er ikke minst derfor vi har fått flere dommer mot hatkriminalitet de siste par årene. Etterforskning som kan føre fram til tiltale, kan selvsagt ta tid. Derimot kan etterforskningen i seg selv ha en effekt, når de som har truet eller sjikanert, eksempelvis opplever at de må inn til avhør.
Det er  mer ujevnt hvilke holdninger man vil møte i skranken, om man vil bli tatt på alvor.

Ujevnt

Han kjenner seg imidlertid igjen i historien Laial Janet Ayoub forteller, der hun møtte lite forståelse fra politiet etter å ha anmeldt det hun mente var en trussel.
– Det er  mer ujevnt hvilke holdninger man vil møte i skranken, om man vil bli tatt på alvor. Jeg vil håpe at man stort sett behandles skikkelig, men vi har eksempler på folk som har opplevd at kriminalitet som dette ikke alltid møtes seriøst av førstelinjen hos politiet.
 Jeg tror dessverre at vi trenger en mye mer solid innsats mot slikt som dette.

Frykter

 Han frykter at det er blitt så mye truende og sjikanerende ytringer at det er vanskelig for politiet å følge opp alt raskt nok.

– Jeg tror dessverre at vi trenger en mye mer solid innsats mot slikt som dette. Folk trenger å oppleve at politiet er raskt på plass, helst like raskt som ved et slagsmål i utelivet. Det trenger ofrene å oppleve, og det trenger gjerningspersonene også. Samtidig tror jeg at dette er et felt hvor styrket innsats faktisk kan ha noe å si. Per i dag opplever alle de som er villige til å trakassere slik, at de stort sett kan holde på uten at noen reagerer. Mange av dem som gjør dette, ville nok betakke seg hvis det faktisk begynte å få konsekvenser.

Ikke fra organiserte miljø

Som leder i Antirasistisk Senter hisser Berglund Steen og hans meningsfeller gjerne på seg høyreekstreme og andre ytterliggående muslimhatere og innvandringsfiendtlige. Men han understreker at de fleste truslene ikke kommer fra organiserte miljøer.

– De fleste er nok ikke hardbarkede høyreekstremister eller islamister fra organiserte miljøer, men heller vanlige folk som mangler anstendighet, medmenneskelighet og folkeskikk, og som vil like dårlig å oppleve at oppførselen deres blir en politisak.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden