Nyhet

Oslo kommunes «influencere» henger ut statsministerens mann i klimavideo

I en klimavideo betalt av Oslo kommune henger Herman Dahl ut statsministerens ektemann. Øystein Sundelin, nestleder i Høyres bystyregruppe, reagerer på politisering av klimakommunikasjonen.

Bilde: Screenshot fra Youtube

– Så vidt vi kjenner til, har ikke Sindre Finnes per nå noen politiske tillitsverv, svarer kommunen.

Nettavisens skrev 30. juni om at Oslo kommune betaler såkalte «influencere» som en del av kommunikasjonsstrategien for å markere at Oslo er europeisk miljøhovedstad.

Til sammen bruker kommunen nesten en million kroner på fire ungdommer, nemlig youtuberne Herman Dahl, Markus Sannes og Sander Austad Dale, og instagrammer, blogger og tidligere Paradise Hotel-kljendis Martine Lunde.

Til Nettavisen sier Kristin Stormo i Miljøhovedstadens sekretariat at hensikten er «å få befolkning, næringsliv og organisasjoner til å bidra litt ekstra i den grønne omstillingen av Oslo». Mesteparten av pengene går til Herman Dahl, og tanken er at ungdom kan «følge hans kampanje om å bli mer miljøvennlig». Dahl er, i følge Stormo «selv en helt vanlig ungdom og målgruppen kan relatere seg til hans initiativ til å bli mer miljøvennlig».

Henger ut Sindre Finnes

Som del av avtalen skal Dahl blant annet produsere seks videoer. Minerva har sett nærmere på den mest sette av disse, «Skolestreik i Oslo» fra 13. april, som handler om klimastreikene i Oslo i mars.

I videoen, som altså er en betalt og merket annonse fra Oslo kommune, promoteres skolestreikene, som altså innebærer at elevene uten godkjenning er borte fra kommunens egne skoler.

Et lite stykke ut i videoen blir innholdet enda tydeligere politisk: Videoen viser frem en ungdom som står med et skilt som sier: «Erna! The earth is hotter than your boyfriend.» Deretter forlater videoen selve streiken, og Dahl googler seg frem til et bilde av Sindre Finnes, som er ektemannen til statsminister Erna Solberg.

Selv om videoen har en uhøytidelig form, er etterlatt inntrykk av sekvensen ikke flatterende for statsministerparet.

Se videoen her (artikkelen fortsetter nedenfor):

Advarte mot politisering

Miljøhovedstadssekretariatet ligger under byrådslederens kontor. Det er ikke en del av politisk ledelse, og skal forholde seg partipolitisk nøytralt.

Minerva avdekket i juni at direktøren i Klimaetaten, tidligere SV-topp Heidi Sørensen, i et hittil ukjent internt brev fra mars 2017 diskuterte hvordan nettsiden klimaoslo.no best kunne brukes til å «posisjonere Oslo by som utstillingsvindu inn mot valget». Sørensen erkjente overfor Minerva at formuleringen var «uheldig».

Faren for politisering av klimakommunikasjon har imidlertid også Klimaetaten selv påpekt: I interne dokumenter knyttet til styringsdialogen mellom Klimaetaten og Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel, som Minerva skrev om forrige uke, er slik politisering identifisert som en risikofaktor som gjør det mer krevende å lykkes med klimapolitikken:

«Det er også en risiko for at vurderingene av klimamål og -tiltak blir for «politisert», spesielt i et lokalvalgår (…)», og at det derfor er viktig at kommunen «[i] all kommunikasjon knyttet til tiltak eller arrangementer i miljøhovedstadsåret [løfter] frem hvordan det at Oslo ble kåret til europeisk miljøhovedstad er et resultat av langvarig, tverrpolitisk arbeid med å oppgradere byen».

Høyre: – Kan se ut som om noen ikke fikk beskjeden om å unngå politisering

Minerva har vist både Herman Dahls sponsede video og Klimaetatens utsagn om betydningen av å unngå politisering til Øystein Sundelin, nestleder i Høyres bystyregruppe. Han mener det er gledelig å se at Klimaetaten her tar betydningen av å unngå politisering på alvor.

– Desto mer overraskende er det å se denne videoen, som er merket som reklame for Oslo kommune, sier Sundelin.

Han sier det er forståelig at kommunen ønsker å kommunisere med ungdom, men at kommunen må være mer bevisst når man nærmer seg grensen for politisk reklame i regi av kommunen – ikke byrådspartiene:

– Å hakke på en statsminister fra et annet parti, er allerede nær grensen. Å trekke inn ektemannen hennes er over grensen. Byrådet har gått fra grå til rød sone i hva som kan aksepteres av betalt reklame for politiske standpunkt.

Sundelin er overrasket over at Miljøhovedstadens sekretariat har gått god for dette:

– Det kan se ut som om noen ikke fikk beskjeden fra Klimaetaten om å unngå politisering, avslutter han.

Les også (artikkelen fortsetter nedenfor):

– I ettertid ser vi at setningen er uheldig

– Et situasjonsbetinget valg gjort av Herman Dahl selv 

Minerva har også spurt Miljøhovedstadens sekretariat om det er greit at kommunen betaler for politisk innhold som fremstiller statsministerens mann på en ufordelaktig måte. 

– For å sikre at filmene blir så autentisk Herman Dahl som mulig, og faktisk når frem til målgruppen vi ønsker å nå, har vi lagt få rammer for hans kunstneriske frihet – med noen viktige og konkrete unntak: I miljøhovedstadssekretariatets brief til Herman Dahl står det blant annet at «Alt innhold skal være partinøytralt», sier kommunikasjonsansvarlig Marianne Alfsen til Minerva.

Hun henviser videre til at bruken av Finnes i videoen var Herman Dahls valg – men er ikke uten videre med på at det er politisk:

– At Ernas ektemann dukker opp i videoen er et redaksjonelt og situasjonsbetinget valg gjort av Herman Dahl selv – med sin sedvanlige humor og satire. Så vidt vi kjenner til, har ikke Sindre Finnes per nå noen politiske tillitsverv.

Ingen flyskam

Samarbeidet med influencerne har også en annen side: Langt fra alle de fire partnerne fremstår nemlig som rollemodeller for de adferdsendringene for eksempel Klimaetaten prøver å stimulere til.

Minerva har tidligere stilt spørsmål til Klimaetaten om hvordan effekten av kommunens kommunikasjonstiltak.no evalueres. Et eksempel var en av etatens hovedsatsinger, nettsiden klimanett.no, som publiserer journalistiske artikler. En av de mest leste i fjor handlet om badelivet i Oslo. Klimaetaten svarte blant annet at reportasjer om å ta byen i bruk «kan bidra til mindre reising».

Imidlertid synes hverken Herman Dahl, Sander Austad Dale eller Martine Lunde å være blant dem med mest flyskam, og har på sine plattformer også fremme mindre kortreiste aktiviteter:

Det siste året har Herman Dahl blant annet laget en reklame for EF Språkreiser i Florida. På instagram-kontoen sin, med snaut 80 000 følgere, har han vist frem en ferietur til Mallorca, og til Youtube-kanalen har han laget video fra en ferietur til Amsterdam. Også jul i Indonesia og nyttår i Singapore er kringkastet til Dahls titusenvis av følgere. En av Dahls aller mest sette Youtube-videoer er en reise han foretok til Singapore og Bali i 2016. Den er sett mer enn 400 000 ganger, og er den tredje mest sette videoen på kanalen hans.

Sander Austad Dale jobber heller ikke bare med klimasaken. I fjor var han på Costa Rica i et betalt samarbeid med Kilroy Travels

Martine Lunde kunne i slutten av juni fortelle sine lesere at hun sannsynligvis ville bli hjemme i sommerferien, til tross for at været i år har vært vekslende. Det kunne også tenkes at solbehovet var mindre, ettersom hun på bloggen sin har skrevet om at hun i mars var i Nice, i april i Milan og i mai i California. Forrige tirsdag kunne hun imidlertid komme med gladnyheten om at hun hadde spontankjøpt billetter til Spania

– En helt vanlig Oslogutt

Alfsen i Miljøhovedstadens sekretariat tror likevel ikke samarbeidet grønnvasker de bereiste influencer-kjendisene.

– Herman Dahl og hans gjester er valgt på bakgrunn av at de sammenlagt når ut til en stor gruppe unge – og at de ikke er stemmer vi normalt forbinder med klima- og miljøkamp. Herman Dahl er selv en helt vanlig Oslogutt som ikke har spesielt høy bevissthet om miljø. 

Hun mener det er en fordel at Dahl ikke har hatt høy bevissthet om miljø tidligere:

– Herman er på samme nivå som målgruppen, og de kan relatere seg til hans initiativ til om å bli mer miljøvennlig, avslutter Alfsen.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden