Nyhet

Oslomet-rektor roser krav om avkolonialisering av akademia

SKAPER REAKSJONER: Oslomet-rektor Curt Rice sin holdning til avkolonialisering av akademia skaper reaksjoner fra førsteamanensius Pål Veiden ved lærestedet.

Bilde: Oslomet

– Tøysete, sier førsteamanensius Pål Veiden ved lærestedet.

I en tweet fra Oslomet-rektor Curt Rice tirsdag, roser rektoren ved lærestedet som nylig ble et universitet en artikkel av Dag Herbjørnsrud.

«Det trengs mer enn bare mer mangfold i akademia: Det trengs avkolonisering», skriver Herbjørnsrud i en kommentar i akademianettavisen Khrono.

Denne artikkelen kommenterer Oslomet-rektoren slik:

En intelligent innfallsvinkel til diskusjonen om «avkolonialisering av akademia», en debatt hvor det er behov for kunnskap om spørsmålet som debatteres.»

Minerva har stilt flere spørsmål til rektoren ved Oslomet, tidligere Høgskolen i Oslo (HiO) om hva han mener om avkolonialisering av akademia.

– Med min tweet fra i går mente jeg å anerkjenne et faglig og forskningsbasert innlegg i en krevende debatt, og det var ikke min hensikt å ta stilling i avkoloniseringsdebatten, sier Oslomet-rektoren.

Reagerer

Førsteamanensius og sosiolog Pål Veiden reagerer på tvitringen til Oslomet-rektoren.

– Jeg synes dette er tøysete og et Trump-nivå på debatten. De argumenterer akkurat som Trump, bare omvendt. Det er en komedie, men det er trist at rektor går ut på en slik måte.

– Hva er problematisk med at rektoren twitrer dette?

– Rektor på denne skolen burde ikke gjøre dette, det er en politisk uttalelse i en bestemt retning. Men det viser at når venstresiden taper så mye i politikken, så har de en bastion igjen, det er høyskoler og universiteter og særlig det jeg fortsatt kaller Høgskolen i Oslo, der sitter de med kontroll.

– Alle utspill på denne skolen er ensidig venstreorientert og man løper etter populære holdninger.

– Du beskriver Oslomet som gjennomsyret av politisk korrekthet, men du jobber jo der selv?  

– Jo og jeg trives bra. Det er klart at det er et paradoks. Men jeg trives og har gode kolleger, selv om jeg oppfattes som en høyreavviker.

– Hvorfor er bevegelsen for å avkolonialisere akademia problematisk?

– Fordi den setter opp kvalitetskriterier som er høyst usikre å løse. Den gjør kvalitetskriteriene om til en slags kollektive kategori, hvor kvinne er bedre enn mann, svart bedre enn hvit og Afrika bedre enn Europa.

– Selv en god sosialist som Pierre Bordieu trakk frem at fordelen med Europa og Vesten er at man har brukt masse ressurser på akademia. Det er dette det vestlige europeiske mirakel handler om, økonomisk vekst og satsing på de beste folkene.

– Hvis man skulle avkolonialisere Oslomet, hva slags konsekvenser ville det fått for deg?

– Jeg tror ikke det ville fått noen konsekvenser. Men man kan tenke seg mer overvåking av pensumlistene, jeg har for eksempel et valgkurs på engelsk der det slår meg at alle på pensum er døde hvite menn. Det kunne jo hende at en middelmådig student eller kollega ville forlange endringer. Jeg blir ikke sjokkert om det skulle komme utspill av den retningen.

 

Cindy Horst stempler forskerkolleger som ekstreme

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden