Mediekritikk

Overvurdert Wilders

Foto: Peter van der Sluijs. CC BY-SA 3.0.

Norske journalister feilinformerer av og til om hvor sterkt Geert Wilders står i Nederland fordi de leser meningsmålingene feil.

Den 15. mars er det parlamentsvalg i Nederland, et valg som i verste fall kan gjøre den nasjonalkonservative Geert Wilders til statsminister. Han leder på målingene, men mulige koalisjonspartere er ytterst skeptiske til å samarbeide med ham.

For en norsk leser som ønsker å forstå hvor nær Wilders, som vil ta Nederland ut av EU, er til å bli statsminister, er det et problem at norske journalister av og til ikke får med seg at meningsmålingene i Nederland vanligvis oppgis i antall mandater, ikke prosent. Parlamentet har 150 medlemmer.

Det ferskeste eksemplet på dette er Aftenpostens Alf Ole Ask, som i dag skriver at Wilders parti PVV har 35 prosent på siste måling. Nei, de ligger altså an til 35 mandater av 150 – noe som er betydelig mindre, og for øvrig går klart frem av den Wikipedia-artikkelen Ask lenker til, og som gir en fin oversikt over målingene over tid.

I en NTB-melding fra 30. desember oppgis det at ”målingene i desember”, formodentlig et gjennomsnitt, ga Wilders 35 prosent. Men det var altså mandater. Samme feilen gjorde NTB i august, da PVV lå omkring 30 mandater. (I en artikkel i november fremstilte imidlertid NTB dette riktig).

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord.

Kjære leser!

Bli abonnent! Da får du tilgang til alle artikler og papirutgaven. Det tar under ett minutt.

49,- /måned
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden