Mediekritikk

Overvurdert Wilders

Bilde: Peter van der Sluijs. CC BY-SA 3.0.

Norske journalister feilinformerer av og til om hvor sterkt Geert Wilders står i Nederland fordi de leser meningsmålingene feil.

Den 15. mars er det parlamentsvalg i Nederland, et valg som i verste fall kan gjøre den nasjonalkonservative Geert Wilders til statsminister. Han leder på målingene, men mulige koalisjonspartere er ytterst skeptiske til å samarbeide med ham.

For en norsk leser som ønsker å forstå hvor nær Wilders, som vil ta Nederland ut av EU, er til å bli statsminister, er det et problem at norske journalister av og til ikke får med seg at meningsmålingene i Nederland vanligvis oppgis i antall mandater, ikke prosent. Parlamentet har 150 medlemmer.

Det ferskeste eksemplet på dette er Aftenpostens Alf Ole Ask, som i dag skriver at Wilders parti PVV har 35 prosent på siste måling. Nei, de ligger altså an til 35 mandater av 150 – noe som er betydelig mindre, og for øvrig går klart frem av den Wikipedia-artikkelen Ask lenker til, og som gir en fin oversikt over målingene over tid.

I en NTB-melding fra 30. desember oppgis det at ”målingene i desember”, formodentlig et gjennomsnitt, ga Wilders 35 prosent. Men det var altså mandater. Samme feilen gjorde NTB i august, da PVV lå omkring 30 mandater. (I en artikkel i november fremstilte imidlertid NTB dette riktig).

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden