Snoen Blogger

På tide å kvele katta

Rex og Pus må nok dø for å redde kloden. De er så klimafientlige, skjønner du, jenta mi.

Rex og Pus må nok dø for å redde kloden. De er så klimafientlige, skjønner du, jenta mi.

De senere år er det blitt populært å regne ut ”det økologiske fotavtrykket”, dvs. miljøbelastningen i form av utslipp av klimagasser, av ulike aktiviteter.

To professorer ved Victoria-universitetet på New Zealand, Robert og Brenda Vale, har funnet en original vri — de har sett på CO2-utslipp fra kjæledyr gjennom dyreforet de spiser. Det viser seg at Rex er en større trussel mot klodens overlevelse enn en diger SUV.

Vale-paret beregnet at du kan kjøre en Toyota Land Cruiser omkring 25.000 km i året for å få samme utslipp som en sjæferhund er ansvarlig for. Funnet er publisert i siste utgave av New Scientist, som har fått andre forskere til å regne på dette og kommet til omtrent samme resultat. (Det står ikke noe eksplisitt om dette, men det kan virke som om beregningen er basert på at bilen går på biodrivstoff og ikke fossilt).

For å være helt sikker på at allmennheten skal  forstå poenget, har ekteparet Vale skrevet en bok om bærekraftig livsstil som heter: Time to Eat the Dog.

Og tro ikke at husets katt Pus Pusiansen (aka Feita) slipper unna (ikke Pusedyr heller, Vampus!). En katt tilsvarer omkring 4.000 km med en SUV. De skulle vel bli omtrent de 7.000 km vi kjører med vår lille Skoda.

Og ikke hjelper det å slippe ut katta og kreve at hun fanger maten sin selv.

Artikkelen i New Scientist viser nemlig til kjæledyrenes øvrige samfunnskadelig virke — særlig dette  at katter har en lei tendens til å drepe fugler og andre smådyr. Den debatten hadde vi jo i Norge også nylig, med tilhørende forslag om å montere bjeller på katta eller riste den kraftig dersom den var så frekk å følge sine instinkter og jakte på de stakkars pippipene.

Men ikke bare det — uhyrene bæsjer også, og det fører til forurensning av lokale bekker og elver.

Robert Vale har imidlertid svaret. Dersom du absolutt trenger et kjæledyr, så skaff deg en kose-høne. Den legger jo egg også.

Jeg venter bare på oppfølgeren fra Vales: Time to Eat your Children and Die Peacefully for the Sake of Gaia.

Men de har jo egentlig rett.

Hva skal vi egentlig med disse kjæledyrene? Våre følelsesmessige behov kan jo dekkes av Sannhet- og Klimadepartementets obligatoriske screening av en infomercial om gleden ved resirkulering. TV-reklamen som allerede ruller og som skal gi oss dårlig samvittighet for å kaste et batteri i søpla kan oppgraderes til obligatorisk deltakelse i tominutters-hatet der det vises bilder av folk som kjører i digre biler og spiser kjøtt.

Det er nesten så vi ville ha pusset Rex på disse uansvarlige livsnyterne, dersom han ikke allerede hadde ofret sitt liv for Vår Felles Fremtid.

Vi får heller kaste våre egendyrkede økologiske poteter mot lerretet.

OPPDATERT 11.mai 2018. Faktisk.no har i dag sjekket påstanden, som var resirkulert av Nettavisen. For det første dreier det seg om såkalt «økologisk fotavtrykk», ikke CO2-utslipp, slik jeg feilaktig skrev over. For det andre har det senere kommet forskning som tyder på at utslippene fra kjæledyra er langt mindre.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden