NYHET

Stortingsbygningen
Stortingsbygningen

Pandemien kan være over om myndighetene følger sin egen plan

Men den planen er det få av de politiske partiene på Stortinget som i klartekst vil si hva de mener om.

Publisert

I 2014 la Erna Solbergs regjering frem planverket Nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa. Den nasjonale beredskapsplanen beskriver tre hovedstrategier for å håndtere en potensiell pandemi. Disse bestanddelene er generelle hygienetiltak for å begrense smitte, vaksinasjon og medisinsk behandling av syke.

Planen er beskrevet som «primært en plan for helsesektoren», og legger frem scenarier for antallet smittede og syke helsesektoren må kunne dimensjoneres for å kunne behandle under en pandemi. I hovedscenariet sier planen at helse- og omsorgstjenesten «må kunne ta seg av omkring 160–280 000 ekstra kontakter, sykehusene må kunne ta imot opptil 14–16 500 innleggelser, hvorav 1400–2800 krever intensiv behandling».

Planen antar at om lag 17 prosent av sykehusinnleggelsen vil inntreffe i pandemiens toppuke. Det vil dermed være behov for å kunne yte intensivbehandling til 300–500 pasienter samtidig i denne perioden. Antallet forventede dødsfall i dette scenario anslås til å bli mellom 2200–2500.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS