Kommentar

Partiet som sprekker

Bilde: FrPMedia / Bård Gudim

Ulf Leirsteins utmeldelse fra Frp står i en tradisjon som en stund så ut til å ha blitt brutt. Stortingsrepresentanter melder seg ganske ofte ut av dette partiet.

Det er sjelden at sittende stortingsrepresentanter melder seg ut av det partiet de er innvalgt for, og listen i nyere tid er helt dominert av Frp. Forklaringene er mange.

Opprinnelsen i Anders Langes Parti var kaotisk, med en egenrådig partiformann som attpåtil døde etter et drøyt år på Stortinget. Det førte til at hans varamann Carl I. Hagen, som hadde meldt seg ut av partiet og inn i det nystartede Reformpartiet sommeren 1974, ble stortingsrepresentant. En ny strid med stortingsrepresentant Erik Gjems-Onstad endte med at sistnevnte ble ekskludert i 1976.

Etter omdanningen til Fremskrittspartiet i 1977 falt partiet ut av Stortinget, før Frp de etterfølgende periodene fikk henholdsvis 4 og 2 representanter. Partiet klarte da å holde sammen. Det var lite og helt dominert av Carl I. Hagen.

Etter brakvalget i 1989, med 22 representanter, gikk det lenge bra, selv med en begynnende splittelse mot slutten av perioden. Finn Thoresen meldte seg ut i 1992, og dannet det kristenkonservative Samlingspartiet Ny Fremtid – som viste seg å ikke ha noen særlig fremtid.

Bolkesjøbruddet i 1994 førte til at fire av ti representanter meldte seg ut – Stephen Bråthen, Ellen Chr. Christiansen (min kone), Oscar Hillgaar og Roy Wetterstad.

Neste periode inneholdt Hagens oppgjør med de mest innvandringsfiendtlige, og ut røk fem representanter – Fridtjof Frank Gundersen, Vidar Kleppe, Terje Knutsen, Dag Danielsen og Jørn Stang, enten gjennom utmelding eller eksklusjon.

Jan Simonsen overlevde så vidt den runden, men forsvant straks etter valget i 2001, og fikk senere følge Ursula Evje, som meldte seg ut etter en nominasjonsstrid.

Men så kom to perioder mellom 2005 og 2013 der Frp både var ganske stort og ikke opplevde avskalling i stortingsgruppen. Partiet var i ferd med å bli «normalt» og klar for regjering.

Men i 2017 glapp det igjen, da Ingebjørg Godskesen fra Aust-Agder ikke ble renominert, meldte seg ut og senere meldte seg inn i Pensjonistpartiet.

Og i dag meldte altså Ulf Leirstein seg ut, knyttet til MeToo-saker.

Det vil ikke være noe sjokk om Leirsteins utmeldelse ikke er siste gang Frp mister en stortingsrepresentant.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden