Penisprinsipper

Prinsippene som taler for forbud mot omskjæring av gutter, tåler ikke møtet med virkeligheten.

Publisert Sist oppdatert

I går vedtok Fremskrittspartiets landsmøte å gå inn for å forby omskjæring av gutter. «For vår del er dette et prinsipielt vedtak som ikke retter seg direkte mot jødene på noen som helst måte», sa Siv Jensen til Aftenposten.

Diskusjonen om forbud mot omskjæring av gutter er altså tilbake med full tyngde. Hvis noen skulle mistenke at dette er et utslag av Frps skepsis mot muslimske praksiser – hvor omskjæring av gutter også er vanlig – er det nok å se på innstillingen fra SVs landsstyret til nytt partiprogram for halvannen måned siden, som også gikk for å forby dette. Partisekretær og førstekandidat for Oslo SV, Kari Elisabeth Kaski, sa til Klassekampen at hun «mener dette er noe den enkelte må bestemme for seg selv. Det er mitt prinsipielle standpunkt.» Forslaget ble stoppet etter innsats fra blant annet Snorre Valen. Samtidig skrev sykepleier og jordmor Camilla Olsen en kronikk i Aftenposten, hvor hun var «forbanna» over at rituell omskjæring er tillatt. Hun henviser der blant annet til at «omskjæring uten medisinsk indikasjon hos et menneske uten mulighet for å samtykke er brudd på medisinsk-etiske prinsipper».

Det er altså i tiden, dette. Nye medisinsk-etiske prinsipper anvendes med full tyngde mot denne praksisen, på tvers av det politiske spekteret. Det gir lite mening å se dette først og fremst som et utslag av antisemittisme eller muslimhat.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS