NYHET

Ukrainas tidligere president anklages for forræderi

Petro Porosjenko anklages for landsforræderi. En Ukraina-basert forfatter og journalist mener det handler om å bli kvitt en politisk motstander, og at timingen er svært dårlig, siden Ukraina risikerer et russisk angrep.

Publisert Sist oppdatert

Mandag morgen vendte Ukrainas tidligere president Petro Porosjenko hjem, etter å ha tilbrakt den siste måneden i utlandet. Han ble møtt på flyplassen av tusenvis av tilhengere, og dro direkte til rettssalen etter å ha kommet med noen korte uttalelser.

Porosjenko er mistenkt for å ha brukt offentlige midler til å kjøpe steinkull (antrasitt) fra de russiskkontrollerte utbryterrepublikkene i Øst-Ukraina i 2014-15. Han er foreløpig ikke siktet, og ifølge advokatene hans er alt sammen et forsøk på å sverte ham, og politisk forfølgelse av en motstander. Anklagene kommer på et tidspunkt der Ukraina er truet av en ny russisk invasjon.

Eks-presidenten skal ha tillatt den prorussiske opposisjonspolitikeren og forretningsmannen Viktor Medvedtsjuk å importere kull fra de opprørskontrollerte områdene i 2015. På den måten har han både hjulpet Medvetsjuk å berike seg selv, og vært med å finansiere de russiskkontrollerte opprørerne. Om han blir dømt, risikerer Porosjenko 15 års fengsel.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS