Populister overalt

Pew-undersøkelse viser at mange populister i EU plasserer seg i sentrum. Høyrepopulister er mer positive til konservative partier enn til høyrepopulistiske.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av 2017 gjennomførte Pew en undersøkelse av populistiske strømninger i åtte europeiske land. Jeg har tidligere omtalt resultater publisert i juli, som blant annet viser at populistiske partier er svært mislikt i alle land, bortsett fra Italia, noe som begrenser vekstpotensialet.

Onsdag ble nye resultater offentliggjort for seks land, der Pew ser på sammenhengen mellom selverklært ideologi og hva slags partier vedkommende støtter.

Befolkningen er delt i seks grupper. Først plasserer respondenten seg på en høyre-venstreskala – venstre, sentrum eller høyre. Deretter innføres en populisme-faktor. De som svare ja på begge de følgende spørsmål klassifiseres som populister: 1. Vanlige folk ville gjøre en bedre jobb i å løse landets problemer enn folkevalgte. 2. De fleste folkevalgte bryr seg ikke om hva folk som meg tenker. Populismen defineres her altså som anti-elitisme og mistillit til etablerte politikere og formodentlig indirekte til deres partier.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS