NYHET

Viktor Orban styrer mot en ettpartistat, men et økende flertall av ungarerne støtter flerpartisystemet. Foto: European People's Party/Flickr (CC BY 2.0)

Øst-europerne ser lysere på livet

Ny Pew-undersøkelse viser at øst-europeernes støtte til demokrati og markedsøkonomi øker igjen, og at optimismen er betydelig større enn i Vest-Europa.

Publisert

Pew Research Center er en av de fremste innen regionale og globale målinger av befolkningens holdninger. I en nylig offentliggjort måling, tatt opp mellom mai og august i år, ser de blant annet på virkningene av kommunismens fall i seksten europeiske land og USA. Her konsentrerer vi oss om de ni sentral- og øst-europeiske landene: Polen, Ungarn, Slovakia, Tsjekkia, Bulgaria, Litauen, Ukraina og Russland, samt tidligere DDR.

Den nye målingen ses i sammenheng med en måling tatt opp våren 1991, like i forkant av Sovjet-unionens oppløsning, og en fra høsten 2009, midt under finanskrisen. Vi kan se den første som uttrykk for optimismen som sveipet over området da kommunismen falt, den andre som uttrykk for problemene i mange land i etterdønningene av de monumentale endringene, forsterket av den internasjonale krisen. Den ferske sier noe om de langsiktige virkninger, og om dagens situasjon.

Fornyet støtte til demokratiet

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS