Debatt

Politiets manglende oppklaring av Wara-saken er uakseptabel

Bilde: CC0 Public Domain

Det går an å forstå hvordan det første angrepet på Tor Mikkel Wara kunne skje. At to angrep kunne finne sted, var ganske oppsiktsvekkende. Det tredje, fjerde og femte gjør det uakseptabelt.

Det er utvilsomt mange, spesielt samfunnsdebattanter og ungdomspolitikere, som ser med uro på det som har blitt gjort mot justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara og hans familie.

For at demokratiet skal bære fruktene som nasjonens innbyggere høster i politikken og samfunnsdebatten, forutsettes det at politikere og debattanter kan sette sin lit til at tryggheten deres ivaretas av PST når de engasjerer seg. Ytringsfriheten er i direkte fare for å tape betydelig terreng når det oppfattes at man risikerer, ikke bare egen, men også familiens trygghet som følge av deltakelse i politikken.

Det er dessverre et ubestridelig faktum – etter fem angrep på samme adresse – at politimyndighetene har mislyktes, ved å la gjerningsmennene agere hele fem ganger uten noen pågripelse. Dette er så sant de ikke endelig lykkes etter hendelse nummer fem (som ble oppdaget av en tilfeldig forbipasserende som la merke til en brennende bil, helt uten Politiets fysiske tilstedeværelse.)

Nå som Waras bil har blitt forsøkt påtent, husvegg tagget med rasiststempel og hakekors, søppelkasse påtent, trusselbrev tilsendt og nå til slutt i det femte angrepet, personbil endelig satt i flammer, må det sies: Dette er en form for politisk motivert terrorisme mot Fremskrittspartiets Tor Mikkel Wara, vår justisminister og ytringsfriheten, rettsstaten og demokratiet som han representerer. Det er dessverre også klinkende klart at sikkerhetstjenestene våre utviser manglende evne til å beskytte Regjeringens representant.

Det går an å forstå hvordan det første angrepet på Tor Mikkel Wara kunne skje. At to angrep kunne finne sted, var ganske oppsiktsvekkende. Det tredje gjorde saken uakseptabel, mens det fjerde og femte angrepet har gjort hele saken skandaløs. Heldigvis har ikke de fem angrepene medført noe fysisk personskade på Wara-familien. Uavhengig av saksopplysninger som ikke er tilgjengelige for offentligheten, har ikke PST evnet å forhindre de fem angrepene, noe som vitner om feil i prosedyrene eller kontinuerlig feilvurdering av trusselsituasjonen. Waras samboer uttrykker at hun ikke tar lett på angrepene. Hun karakteriserte nylig hendelsene som at de blir utsatt for terror.

Samboeren har rett. Sammenlagt utgjør angrepene en form for terrorisme, altså målbevisste handlinger av truende natur mot sivilister, og har ikke bare blitt utført mot individene i Wara-familien. De har også blitt utført mot enhver person som veier opp fordelene og ulempene man har ved å delta i den politiske diskursen her i landet. Dette gjelder ungdomspolitikere, samfunnsdebattanter, fagpersoner og journalister.

PSTs innsats i etterkant av de fem angrepene som har glippet mellom fingrene deres, kan betegnes som skandaløs i sin mangelfulle beskyttelse av justisministeren. Her må nesten hoder rulle, for et eller annet er riv ruskende galt, og sakens konsekvenser kan ramme mer og flere enn bare Wara-familien.

Hvorvidt dette er høyreekstreme, venstreekstreme, litt-i-mellomekstreme eller gjengmedlemmer på ferde, så må angrepene mot justisministeren og hans familie også kunne anses som direkte angrep mot demokratiet og ytringsfriheten i landet vårt. Konkrete tiltak og endringer må settes på plass for å forhindre angrep mot Wara, andre politikere og deltakere i den politiske diskursen fra å ta sted. Demokratiets frukter skal bæres, og de som høster dem skal gjøre det i viten om at de blir beskyttet.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden