Politikk

− Politikerne forskjellsbehandler muslimske og kristne miljøer

Erna Solbergs deltakelse hos JesusKvinner er kontroversiell: – Selv om politikerne besøker miljøene, kan de være kritiske, sier Mahmoud Farahmand, som synes det er greit at hun stiller.

Bilde: Kjell Ruben / Høyre

Bør Erna Solberg stille opp hos JesusKvinner? – Ja, hvis hun er kritisk, sier kapellan Silje Kristin Meisal. – Nei, sier Hege Storhaug, som mener Solberg legitimerer udemokratiske krefter.

Årets valgkamp har allerede vist at det er hard kamp om de kristne velgerne. Minerva har tidligere skrevet om Sylvi Listhaugs kristenoffensiv, og tidligere denne uken om at statsminister Erna Solberg stiller i morgen som bidragsyter hos på konferansen JesusKvinner Nordisk 2017.

Hva slags reaksjoner ville Solberg fått hvis hun stilte opp hos en tilsvarende konservativ muslimsk forsamling? Er det noen grunn til å behandle dypt konservative kristne miljøer annerledes enn konservative muslimske miljøer?

– Jeg synes ikke det er noen grunn til å behandle noen miljøer annerledes enn andre, uansett, sier Silje Kristin Meisal, som var prest i Hamarøy fra 2009 til 2013, og nå er kapellan i Sverresborg menighet i Trondheim.

– Man må alltid stille spørsmål ved om ideologien, forkynnelsen eller partiprogrammet til dem man besøker forfekter et sunt og godt menneskesyn, sier Meisal, som mener at Solberg plikter å være kritisk når hun stiller opp hos JesusKvinner.

–  Jeg håper inderlig at Erna Solberg stiller kritiske spørsmål på JesusKvinner-konferansen. Om hun ikke gjør det, men bare er der for å drive valgkamp, så er det et svært skremmende signal, sier Meisal til Minerva.

– Jeg håper inderlig at Erna Solberg stiller kritiske spørsmål på JesusKvinner-konferansen, sier Silje Kristin Meisdal.

Amanda Gerhardsen

Les også: Erna Solberg deltar på karismatisk kristenmøte: – Forkastelig, sier Anders Torp.

Tydelig forskjellsbehandling

– Politikerne forskjellsbehandler muslimske og kristne miljøer, mener Nora Mehsen, som er kriminolog og leder for Skeiv Verden.

– Flere ministre og høytstående politikere deltar på arrangementer som Oslo Symposium og JesusKvinners konferanse. Deltakelse ville vært utenkelig for tilsvarende arrangementer i regi av en konservativ muslimsk organisasjon, mener Mehsen.

– Konservative religiøse miljøer må behandles likt, enten det er kristne, muslimske eller andre, men politikerne legitimerer og normaliserer forskjellsbehandling, sier hun.

− Politikerne forskjellsbehandler muslimske og kristne miljøer, sier Nora Mehsen.

Stian Amadeus Antonsen

I likhet med Meisal mener Mehsen at politikere må være kritiske og tydelige når de stiller opp i slike sammenhenger.

– Det er viktig å fremme dialog og samtidig utfordre religionsfortolkninger som blir brukt for å undertrykke mennesker, og som bryter med grunnleggende menneskerettigheter, og norsk lov må selvsagt følges, sier Mehsen.

Ikke på demokratiets side

Hege Storhaug, forfatter og informasjonsansvarlig i Human Rights Service, synes ikke at Erna Solberg burde stille opp som bidragsyter hos JesusKvinner.

– Prinsipielt mener jeg at politikere ikke skal bruke denne type miljøer hverken til å sanke stemmer eller drive med såkalt dialog. Sistnevnte kan jo eksemplifiseres med Erna Solbergs dialog med islamistiske miljøer, sier Storhaug til Minerva.

– Deltakelsen legitimerer krefter som ikke står på det åpne, frie demokratiets side, sier Hege Storhaug.

Storhaug mener deltagelsen gir støtte til udemokratiske krefter.

– Deltakelsen legitimerer krefter som ikke står på det åpne, frie demokratiets side, der likestilling og den personlige friheten har forkjørsrett, sier hun.

Storhaug mener at repressive krefter har vind i seilene for tiden, og at politikere burde ta avstand fra dem.

– Våre mødre og fedre, bestemødre og bestefedre kjempet en hard kamp for den friheten vi har fått fra undertrykkere, sier Storhaug.

Ennå ikke abonnent? Les så mye du vil på Minerva for kun 49,- i måneden! Bestill her.

Autoritære tendenser

Mahmoud Farahmand, talsperson i organisasjonen Likestilling, Integrering, Mangfold (LIM), er uenig med Storhaug i at politikere bør unngå slike arrangementer.

– Man kan godt være uenig i at politikere besøker menigheter som fremsetter synspunkter og ståsteder som er lite forenlige med det norske samfunnet, men hva er alternativet? spør Farahmand.

– Selv om politikerne besøker miljøene, kan de være kritiske, sier Mahmoud Farahmand

Twitter

– Hvis ansvarlige partier ikke møter gruppene og konfronterer de autoritære tendensene, vil nok mindre ansvarlige partier vinne stemmene deres i stedet, sier Farahmand til Minerva.

– Det er også slik at norske politikere i stor grad har hatt berøringsangst overfor ortodokse muslimske trossamfunn og miljøer, mens de i lang tid har hatt den motsatte tilnærmingen til kristne trossamfunn, sier han.

«Det vil i stor grad bli oppfattet som et godkjentstempel», sa Sveinung Rotevatn til Minerva i går.

Farahmand er ikke enig i at politikere nødvendigvis setter et godkjentstempel på slike arrangementer ved å delta.

– Selv om politikerne besøker miljøene, kan de være kritiske. Torbjørn Røe Isaksen var tilstede på Oslo Symposium, men han var kritisk. Det er et godt eksempel, sier Farahmand.

Les også: – Bruker politikernes deltakelse som reklame.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden