KOMMENTAR

Roger Waters har markert seg som en sterk forkjemper for boikottkampanjen mot Israel. I april 2019 forsøkte studenter ved University of Massachussetts Amherst å stanse Waters og en palestinsk-amerikansk aktivist fra å delta i et panel ved universitetet. Foto: Erik F. Bransborg/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Krenkede i alle leire

Ytringsfrihetens kår ved amerikanske universiteter bedres igjen, men høyresiden har plukket opp venstresidens metoder for å begrense ytringsrommet.

Publisert Sist oppdatert

Minerva har flere ganger skrevet om hvordan «politisk korrekthet» innskrenker ytringsfriheten på amerikanske universiteter, og dem som bekjemper dette, blant annet Jonathan Haidt.

Dette problemet er reelt, men ser ut til å være på retur. En rapport fra Foundation for Individual Rights in Education (FIRE) i fjor peker blant annet på at universiteter med innskrenkende «speech codes» er kraftig redusert de senere år. I 2015 gikk Chicago-universitetet foran med en erklæring som beskytter ytringsfriheten, fikk raskt følge av Princeton, og flere og flere universiteter slutter seg til dette.

Antall tilfeller der foredragsholdere blir «avinvitert» eller forsøkt avinvitert etter press fra studenter eller universitetsansatte falt også kraftig i fjor, men er på vei opp igjen i går, og med 31 tilfeller registrert av FIRE så langt, kan rekorden på 43 fra 2016 nås. Av disse 31 forsøkene førte 14 frem, altså at invitasjonen ble trukket tilbake.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS