Debatt

Hvor er den politiske debatten om bitcoin?

Bilde: Pixabay

Digitale valutaer må reguleres.

Prisen på én bitcoin økte med om lag 25% bare i løpet av første desemberuken og passerte 100 000 kroner natt til onsdag. Det tilsvarer om lag 12 000 amerikanske dollar. Men det er ikke sikkert at det gir seg her. Forretningsmannen John McAfee har uttalt at han skal «spise tissen sin på riksdekkende TV» om ikke prisen på bitcoin når 500 000 dollar i løpet av 2020.

På den annen side har mange, blant annet nobelprisvinneren Joseph Stiglitz, uttalt at det er snakk om en boble som snart kommer til å sprekke.

Mange nordmenn har fattet interesse for bitcoin og andre digitale valutaer, men store bitcoininvesteringer kan gjøre økonomien vår sårbar i tilfelle et plutselig og stort prisfall.

Å sitte stille og se på utviklingen er som å bosette seg i et trehus med en hage hvor det bor en ildsprutende drage på størrelse med en gravemaskin, for så å riste lett avfeiende på skuldrene når man blir spurt om man ikke er bekymret. Det er på høy tid at vi debatterer hvordan vi skal forholde oss til digitale valutaer.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Økonomisk kriminalitet

Det er fort gjort å falle for fristelsen til å overlate debatten til fagøkonomene, og det er ingen tvil om at Norges Bank vet best hvor skoen trykker. Men digitale valutaer stiller oss overfor utfordringer som må løses politisk.

For de mange som har investert i bitcoin, så spiller det en rolle hva de forskjellige partiene mener om saken. Vi kan la Norges Bank få utrede om de ønsker å innføre sin egen elektroniske valuta, men bitcoin kjennetegnes nettopp ved at ingen sentralbank i verden kontrollerer den – det er helt anonymt hvem som kjøper bitcoin og hvordan disse brukes. Ingen kan stabilisere volatiliteten eller fjerne anonymiteten.

Digital valuta hører hjemme i en digital tidsalder.

Derfor er det ikke overraskende at en rapport fra Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) konkluderer med at den utgjør en tydelig trussel for bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Man har tatt et standpunkt om at det ikke skal betales moms på bitcoin, men denne saken handler om langt mer enn det.

Bør ikke forbys

Forbud er i hvert fall ikke riktig vei å gå. Joseph Stiglitz går inn for et forbud, men et forbud må i så fall reguleres i et internasjonalt bindende avtaleverk, og det er nok enklere sagt enn gjort. På den annen side er det de som mener at myndighetene bare bør tre til side og la bitcoin gå sin gang. I så fall trenger vi i grunnen ikke å gjøre noe som helst, i og med at det er veldig lite lovverk i Norge som regulerer bitcoin.

Vi bør uansett se på de positive sidene ved bitcoin: Digital valuta hører hjemme i en digital tidsalder, og samfunnet har nytte av teknologien som muliggjør slik valuta, den såkalte blockchain-teknologien. Å bruke digital valuta vil redusere transaksjonskostnadene, og det er positivt for den økonomiske veksten.

Men vi trenger kontroll. Det ville være positivt med reguleringer som tar bort anonymiteten til de som bruker bitcoin, og vi trenger mer kunnskap om digitale valutaer.

Politikerne må på banen

Det er altså nødvendig å få på plass effektive politiske løsninger for digital valuta som ikke utstedes av sentralbanker.

Det er viktig at politikere lytter til økonomiske eksperter på et så komplekst saksfelt som dette, men vi trenger en politisk debatt for å klargjøre hva de forskjellige partiene mener. Vi må få saken opp på dagsorden og finne frem til de kloke svarene.

Vi trenger ikke å stenge oss ute fra utviklingen, men vi trenger heller ikke løpe løpsk inn i ukjent terreng. Det vi trenger, er gode svar.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden