Positive effekter av boligprivatisering

Ny forskning: Svensk boligprivatisering ga som resultat at kjøperne arbeidet og sparte mer, og ble mer geografisk mobile.

Publisert

I Norge, der andelen som eier sin egen bolig er uvanlig høy, mener vi gjerne at dette gir mange fordeler. Men forskningen på området er svært beskjeden. Det er vanskelig å skille mellom hva eierskapet i seg selv medfører, og på forhånd kan det være stor forskjell på gruppen som eier, og den som leier.

Men nå har forskere utnyttet et naturlig eksperiment i Stockholm i begynnelsen av dette århundret for å finne sammenlignbare grupper. Det ble satt i gang en omfattende privatisering gjennom salg av kommunale eiendommer. Men midt i løpet ble det strammet inn. Av 46 bygninger der beboerne, til sammen mer enn 5000, hadde bedt om å få kjøpe, fikk bare 13 lov. De øvrige 33 kunne dermed utgjøre kontrollgruppen.

De som kjøpte, økte sin sparing, særlig det første året. Forskerne mener det var litt overraskende, siden leilighetene ble kjøpt med rabatt, slik at de ikke var fullt belånt. Dette indikerer aversjon mot for høy gjeld. Husholdningene hadde gjennom rabatten fått en betydelig egenkapital, som de kunne ha belånt, men valgte isteden å fortsette nedbetalingen av lånet og dermed bygge egenkapital.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS